Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Miltä kuu­los­taa oma kak­sois­olen­to rin­nak­kais­to­del­li­suu­des­sa? Se ei ole enää tie­teis­fan­ta­siaa

Kirjoittaja on Uuden Rovaniemen kolumnisti, kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Kirjoittaja on Uuden Rovaniemen kolumnisti, kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

Elämän digitalisoituminen on lisännyt ahdistusta ja masennusta ihmisissä. Useat asiantuntijat pitävät juurisyynä sitä, että teknologian kehitystä ajavat taloudellisen voiton tavoittelu ja poliittisten pyrkimysten edistäminen.

Eli vanhat kuomat raha ja valta. Vaihtoehtoinen teknologian ajuri voisi olla ihmiskunnan osaamisen kehittäminen kohti kestävämpää maailmanjärjestystä ja taloudellista, sosiaalista sekä ekologista tasa-arvoa. Mutta ketäpä ne kiinnostavat.

Mikäli tuntuu siltä, että digi tunkeutuu jo nyt liian monelle elämän osa-alueelle, kannattaa alkaa katselemaan nopeinta reittiä takaisin puuhun. Digitaalinen ihminen on nimittäin tosiasia. Ensimmäisiä versioita on jo otettu käyttöön esimerkiksi asiakaspalvelutehtäviin korvaamaan chatbotteja.

Lähitulevaisuudessa digitaalinen ihminen näyttää, puhuu ja ajattelee kuten fyysinen vastakappaleensa ja edustaa tätä virtuaalisissa tilanteissa. Unohda profiilikuvat ja animoidut avatarit – se olet sinä, viimeistä pikseliä, bittiä ja tekoälynystyrää myöten.

Digisinä käy kaupoissa sovittamassa vaatteita, osallistuu palavereihin, tapaa ystäviä – tekee siis perusjuttuja.

Mikäli valitset luoda itsestäsi tarkan ja laadukkaan kopion, prosessi ei paljoa vaadi. Käyt alan studiolla esiintymässä kameralle vartin, ja muutaman päivän kuluessa verkkoon muuttaa digitaalinen sinä. Voit myös kuvata itsesi webkameralla, mutta laatu kärsii – eihän sitä viitsi ihmisten ilmoille pikselimössönä pamahtaa.

Digisinä käy kaupoissa sovittamassa vaatteita, osallistuu palavereihin, tapaa ystäviä – tekee siis perusjuttuja. Ainoa ero tuhansia vuosia tuntemaamme todellisuuteen on se, että kaikki tapahtuu täysin virtuaalisessa maailmassa, metaversumissa. Ajankuluksi digisinä lentelee avaruusalusta tai sukeltelee Bitcoinia sateenkaarisuihkulähteestä.

Metaversumin potentiaali on ääretön. Olemme hyvin lähellä sitä pistettä, missä voimme alkaa kyseenalaistaa, mikä oikeastaan on todellista elämää. Digitaalisena puhut kieltä kuin kieltä tekoälyn ansiosta, opit uusia taitoja hetkessä etkä joudu koskaan pesemään pyykkiä. Sellainen voi olla monelle paljon houkuttelevampi paikka kuin lumitöiden tekeminen lokakuun räntäsateessa.

Tutkimusyhtiö Gartnerin vuosittain julkaisema Hype Cycle ennustaa, milloin kuumimmat teknologiatrendit materialisoituvat yleiseen käyttöön. Metaversumin ennuste on tällä hetkellä kymmenisen vuotta. Silmänräpäys.

Vedetäänkö johdot seinästä vai aletaanko jo täyttämään digikaksosen kalenteria? Hommia olisi.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.