Mainos

Milloin ul­ko-ovi kan­nat­taa vaih­taa?

Ulko-ovet voivat joutua kovallekin rasitukselle täällä Lapin kylmissä olosuhteissa. Jos eristys pettää tai oven kunto ei vain enää miellytä, saattaa oven vaihto häämöttää edessä. Tässä vinkit, mitä asioita vaihdossa kannattaa ottaa huomioon.

Ovien tyylejä löytyy nykyisin melkein yhtä monta kuin etsijää. ”Ennen kuin lähdet ovikaupoille, oven aukko kannattaa mitata, jotta oikeankokoinen ovi löydetään kerralla”, ohjeistaa Lakkapään rautakaupan myyjä Teemu Poikela.
Ovien tyylejä löytyy nykyisin melkein yhtä monta kuin etsijää. ”Ennen kuin lähdet ovikaupoille, oven aukko kannattaa mitata, jotta oikeankokoinen ovi löydetään kerralla”, ohjeistaa Lakkapään rautakaupan myyjä Teemu Poikela.

Oletko koskaan miettinyt millaisen kuvan ulko-ovesi antaa talostasi? Onko maalipinta jo himmennyt tai näkyykö jo kolhuja? Entä tuntuuko talossa kylmä veto talvisin?

– Aika moni vaihtaa oven vasta siinä vaiheessa, kun jokin suurempi vika löydetään. Ulko-oven vaihto kannattaa tehdä kuitenkin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Se voi parhaimmassa tapauksessa säästää rahaa ja antaa samalla talolle jopa pienen kasvojenkohotuksen, ehdottaa Lakkapään rautakaupan myyjä Teemu Poikela.

Lakkapäältä löytyy kattava valikoima erilaisia ulko-ovia niin omakotitaloihin, julkisiin kohteisiin, kerrostalokohteisiin tai loma-asuntoihin. Valikoimasta löytyy perusmallisia ovia, mutta myös paksumpia ja jämäkämpiä rakenteeltaan, mitkä soveltuvat hyvin Lapin arktisiin olosuhteisiin.

– On varaa mistä valita, summaa Poikela.

Suositut ovimallit Eduxilta

Lakkapään myymälöissä on laaja valikoima suomalaisen perheyritys Eduxin ovimalleja, jotka ovat saatavilla myös verkkokaupasta sekä tilaustoimituksen kautta. Yritys on perustettu vuonna 1990 Nivalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, jossa ovien suunnittelu ja valmistus edelleen tapahtuu.

– Mallistostamme löytyy laaja valikoima perinnetyyppisiä ovia, joita käytetään enimmäkseen perinnetaloissa sekä saneerauspuolella. Uudispuolelle ja modernimpaan kohteeseen valitaan taas pääsääntöisesti selkeälinjaisia malleja, jotka ovat yksinkertaisia ilman urituksia, esittelee Eduxin myyntijohtaja Mika Viitala.

Kotimaisen Eduxin ulko-ovet ovat hyvin edustettuina Lakkapäällä. ”Valikoima on suunniteltu palvelemaan nykyaikaisia vaatimuksia, olipa kysymyksessä sitten julkinen kohde, omakotitalo, kerrostalokohde tai loma-asunto.”
Kotimaisen Eduxin ulko-ovet ovat hyvin edustettuina Lakkapäällä. ”Valikoima on suunniteltu palvelemaan nykyaikaisia vaatimuksia, olipa kysymyksessä sitten julkinen kohde, omakotitalo, kerrostalokohde tai loma-asunto.”

Eduxilla on vientikauppaa myös ulkomaille ja yksi suurimmista vientimaista on naapurimaa Norja. Yksi erottava tekijä ovien hankinnassa on värivalinta.

Yleisimmät suomalaisten käyttämät värit ovat pääsääntöisesti valkoinen, tummanharmaa ja ruskea. Norjassa värejä käytetään rohkeammin.

– Suomalaiset ovat kuitenkin pikkuhiljaa rohkaistuneet tällä puolella. Olipa sitten toiveena tietty väri tai oven erikoismittaus, teemme myös yksilöllisiä ovia kohteeseen kuin kohteeseen, toteaa Viitala.

Lämpöominaisuuksista ei kannata tinkiä

Ulkopuolisten seikkojen lisäksi oven vaihto on ajankohtainen, jos ovi vetää ja päästää kylmää ilmaa sisälle taloon. Oven vaihto voi parhaimmillaan säästää lämmityskustannuksissa jopa satoja euroja vuodessa.

– Hyvä ja toimiva ovi ei päästä kylmää sisälle eikä vedä talven kylmimpinäkään päivinä, muistuttaa Poikela.

Lämpöarvo kannattaa laittaa siis korvan taakse, kun oven hankinta tulee ajankohtaiseksi. U-arvo on yleinen mitta oven energiatehokkuudelle ja se kertoo, kuinka paljon ovi läpäisee hukkaenergiaa. Mitä pienempi luku sitä parempi oven lämmöneristys on. Määräys on, että kaikkien ovien on oltava U-arvoltaan alle yhden. Matalaenergian tuotteilla arvo on yleensä 0,8.

– Eduxin passiivi+ -tuotteessa luku on jopa 0,28. Teemme ovia paljon esimerkiksi Norjaan, jossa olosuhteet ovat todella rankat voimakkaiden tuulten ja suurien lumimassojen vuoksi. Jos ovemme menestyvät Norjassa, niin menestyvät ne kyllä täällä Suomessakin, summaa Viitala hymyillen.

Oven asennus samaan pakettiin

Ovien rakenne ja eristeet ovat kehittyneet paljonkin vuosien saatossa. Kun aikaisemmin ovimalleissa oli yleisesti vain yksi tiiviste ja ne olivat rakenteeltaan ohkaisia, löytyy nykyisistä malleista yleensä kaksi tiivistettä ja ne ovat paksumpia ja jämäkämpiä. Nykyisin ovilla on myös pitkä takuuaika ja ne valmistetaan kestämään pidempään.

– Toimiva ja korkealaatuinen ovi vaikuttaa myös asuinviihtyvyyteen. Valinnassa olisikin tärkeää myös miettiä, voisiko oveen mahdollisesti panostaa parilla sadalla eurolla enemmän. Materiaaliltaan laadukkaampi ja paremmin eristetty ovi haukkuu lopulta hintansa, muistuttaa Poikela.

Oven oston lisäksi oven asennus onnistuu Lakkapään kautta. Tämä vaihtoehto on äärimmäisen kätevä, jos aikaa tai osaamista ei oven vaihtoon ole.

– Asentaminen on myös tärkeä osa kokonaisuutta, sillä jos ovi asennetaan väärin, ei se toimi odotetulla tavalla. Viemme samalla myös vanhan oven lojumasta pois, muistuttaa Poikela lopuksi.

Tutustu Lakkapään ulko-ovimalleihin täältä >>>