Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Miksei Yle jul­kis­ta suo­ma­lai­sia ve­ro­pa­ko­lai­sia?

Yle uutisoi (14.11.), että Yle MOT on saanut osana suurempaa Cyprus Confidential-tietovuotoa asiakirjoja, jotka paljastavat Kyproksen veroparatiisia hyödyntäviä yrityksiä ja henkilöitä. On hyvä, että tällaisia tietoja tuotetaan ja hankitaan, sillä varsinkin Suomessa olemme tottuneet ajattelemaan, että verotiedot ovat julkisia, koska verovaroin kustannetaan kaikille tärkeitä palveluita.

Vaan mitä vielä – Yle toteaa, että Kyproksella on kotimaan verotusta paossa toista sataa suomalaista. Heidän nimiään Yle ei julkaise, vaan pistää nimet visusti piiloon, koska he eivät ole ”tarpeeksi merkittäviä” poliittisen tai taloudellisen vallan käyttäjiä. Mihin tämä oikein perustuu?

Mikä on tarpeeksi merkittävä poliittisen tai taloudellisen vallan käyttäjä? Minusta veroja maksavilla suomalaisilla, joiden verotiedot ovat joka vuosi julkisia, on oikeus tietää, keitä ovat ne, jotka eivät halua verojaan Suomeen maksaa ja näkevät suuren vaivan sen eteen, että saisivat omaisuutensa siirrettyä veroparatiisiin.

Ovatko he antaneet vaalitukia istuville kansanedustajille? Ovatko heidän yrityksensä saaneet yritystukia, ehkä koronatukia, jotka veronmaksaja niin auliisti kustansi?

Sen sijaan että Yle ylläpitäisi protestanttista työ- ja veronmaksumoraalia kotimaassa, se tyytyy osoittelemaan jutussaan venäläisiä veroparatiisin asukkeja. Eihän se suomalaisille mikään uutinen ole, että Venäjällä on oligarkkien luokka, joka rikastui puhaltamalla valtion omaisuuden ja makuuttaa rahojaan ulkomaisilla paratiisisaarilla.

Ainakaan ei sillä ole läheskään samaa arvoa kuin tiedolla siitä, ketkä rapauttavat toiminnallaan omaa järjestelmäämme, jonka haluaisimme tuottavan hyvinvointia vielä seuraavillekin sukupolville.

Tulee olo kuin verorahoitteinen Yle suojelisi suomalaisia veroporsaita. Tietovuodoissa ollaan tilaajan puolella mukana, jotta nimilistat saataisiin pistää piironginlaatikkoon kuin Tiitisen lista ikään.