pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Mikael Gran­lund lupasi pa­rem­paa olevan vielä tulossa – "On täällä hieno pelata"

Mikael Granlund tarjoili syötön Sakari Mannisen viimeistelemään avausmaaliin.
Mikael Granlund tarjoili syötön Sakari Mannisen viimeistelemään avausmaaliin.
Kuva: Pasi Mennander

NHL-vahvistus Mikael Granlundin ensi-ilta jääkiekon MM-kotikisoissa Tampereella oli muuttua Latvian NHL-maalivahti Elvis Merzlikinsin näytökseksi, mutta suurin odotuksin Leijoniin saapunut hyökkääjä Granlund otti lopulta ratkaisijan roolin itselleen myöhään lauantai-iltana pelatussa alkusarjan ottelussa.

Kolmannen erän lopun ylivoimalla syntynyt 2–1-maali ratkaisi pelin ja takasi Leijonille toisen voiton perjantain Norja-murskajaisten jatkoksi.

– Oli kiva päästä pelaamaan. Siitä oli pitkä aika, kun olin ollut viimeksi leijonapaidassa ja koitin nauttia joka hetkestä, viimeksi 2018 MM-kilpailuissa maajoukkueessa pelannut Granlund tunnelmoi.

Tampereen areenan ahtautunut yleisö toivotti Granlundin äänekkäästi tervetulleeksi jo pelaajaesittelyjen aikana.

Tunsitko yleisön aiheuttaman paineen?

– Aika siistihän tuo oli. Jo eilen (perjantaina) oli huikea meininki hallissa, Suomen ensimmäisen ottelun puku päällä seurannut Granlund sanoi.

Maailmanmestari ja kolmansissa kotikisoissaan pelaava Granlund ei pettänyt odotuksia. Hän esitteli kikkapankkiaan ja mailataitojaan jo ottelun ensimmäisiltä minuuteilta alkaen. Lisäksi hyökkääjä väänsi vahvasti ja tarjoili jo pelin alussa maalintekopaikan puolustaja Juuso Hietaselle, jonka laukaus meni kiekonmitan verran ohi maalin.

Granlund ja Hietanen ovat nykyisen joukkueen ainoat pelaajat, jotka olivat mukana kotikisoissa sekä 2012 että 2013.

Takaisku säikäytti

Latvia on edennyt harvoin pudotuspeleihin, mutta on ollut hankala vastustaja Suomelle arvokilpailuissa.

Pekingin olympialaisissa Suomi väänsi kolmannen erän lopun maaleilla 3–1-voiton, mutta Tampereen lauantai-iltaa edeltäneistä yhdeksästä MM-kohtaamisesta peräti viisi oli ratkennut maalin erolla. Vuonna 2005 pisteet tasattiin 0–0.

Rudolfs Balcers viimeisteli Ronalds Keninsin syötöstä 1–0-johdon ennen ensimmäisen erän puoliväliä. Latvia sai paikkansa, kun puolustaja Niklas Frimanin katkoyritys keskialueella epäonnistui. Juho Lammikon johtama kolmosketju kirjasi miinuksen. Jo hetkeä aiemmin Kenins säikytteli Harri Säterin vartioimalla maalilla.

Latvia sai erän lopussa ylivoimapelin Sami Vatasen jäähyn seurauksena, mutta oli tuhria kiekon omaan maaliin siirretyn rangaistuksen aikana.

Pakkipareista Friman–Vatanen oli eniten vaikeuksissa myös toisessa erässä, mutta petrasi ottelun edetessä.

Suomi loi tilanteita Latvian maalille, mutta röyhkeä maalivahti Merzlikins tuli hanakasti vastaan maaliltaan ja tarjoili taalajäiltä tuttuja pitkiä avaussyöttöjä.

– Ei ollut helppo ottelu, mutta pelin jälkeen oli taas makea tunnelma. On täällä hieno pelata, Granlund tuumi.

Manninen ja Granlund juonivat tasoituksen

Leijonat pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle toisen erän puolivälissä eikä jättänyt paikkaansa käyttämättä. Granlundin laukaus muutti suuntaa Latvian pelaajasta ja kimposi päädystä Sakari Manniselle, joka viimeisteli tasoituksen.

Granlund vastaanotti taklauksia, mutta myös tarjoili fyysistä peliä. Ratkaisumaalin hän teki ylivoimalla, kun Mikko Lehtonen (0+2) ja Manninen pohjustivat tilanteen.

Yhteispeli ketjukaverien Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa sujui hetkittäin erinomaisesti, mutta kolmikon voi odottaa parantavan alkusarjan kuluessa.

– Jaksoin pelata hyvin, mutta olo ja jaksaminen paranevat varmasti, kun pääsen kunnolla rytmiin, Granlund tuumi ja yritti vakuutella nukkuneensa hyvin aikaerosta huolimatta.

Jäljellä on vielä viisi ottelua, jonka jälkeen turnauksessa onnistuminen punnitaan kuolemanotteluksi kutsutussa puolivälierässä.

– Kaikki kunnia Latvialle. Oli vaikea päästä hyville maalintekopaikoille, mutta saimme ylivoiman loppuun. Näissä maalin peleissä nuo ovat tärkeitä hetkiä. Nyt pystyimme saamaan ratkaisevan maalin. Hyvä, että saimme sen maalin, Granlund kertoi.

Leijonat jatkaa pelejään maanantaina ja kohtaa Yhdysvallat.

Miesten MM-turnaus, 2. päivä:

B-lohko:

Latvia–Suomi 1–2 (1–0, 0–1, 0–1)

1. erä: 8.52 Rudolfs Balcers 1–0.

Jäähyt: 16.37 Sami Vatanen S 2 min.

2. erä: 30.52 Sakari Manninen (Mikael Granlund–Mikko Lehtonen) 1–1 yv.

Jäähyt: 29.39 Roberts Bukarts L 2 min, 33.27 Kristaps Sotnieks L 2 min, 39.32 Marko Anttila S 2 min.

3. erä: 57.08 Mikael Granlund (Mikko Lehtonen–Sakari Manninen) 1–2 yv.

Jäähyt: 56.50 Martins Dzierkals L 2 min.

Jäähyt yhteensä: Latvia 3x2 min=6 min, Suomi 2x2 min=4 min.

Maalivahtien torjunnat: Elvis Merzlikins L 2+10+6=18 (poissa: 58.31–58.50, 59.28–60.00), Harri Säteri S 3+7+6=16.

Erotuomarit: Jeff Ingram Kanada, Sean McFarlane USA.

Yleisöä: 11 483.