Mainos

Mikä jääh­dy­tin­nes­te mi­hin­kin autoon?

Jo 20 vuotta Tornion Autotarvike Kuukasjärvellä työskennellyt Keijo Holma on auttanut tuhansia asiakkaita, jotka painivat vuodesta toiseen samojen ongelmien kanssa: Minkä värinen jäähdytinneste sopii mihinkin automalliin?

Jos mietinnässä on, mikä väri sopii omalle autolle, on helppo valinta tällöin ostaa kirkasnestettä. ”Se sopii autoon kuin autoon”, Keijo Holma opastaa.
Jos mietinnässä on, mikä väri sopii omalle autolle, on helppo valinta tällöin ostaa kirkasnestettä. ”Se sopii autoon kuin autoon”, Keijo Holma opastaa.

Vaikuttavatko pakkaset auton nesteisiin? Näihin kysymyksiin  Keijo Holma tietää vastauksen.

Mistä lähteä liikkeelle, kun mietinnässä on jäähdytinnesteiden vaihto?

– Kannattaa lähteä liikkeelle ensin automerkistä ja -mallista. Jokaisella moottorivalmistajalla on nimittäin oma luokitus, joka nesteen pitää täyttää. Vaikka samanvärisiä nesteitä löytyykin, eivät ne käy keskenään sekaisin.

Mitä värivaihtoehtoja löytyy?

– Jäähdytinnesteitä löytyy useampia värejä, sillä jokaisella moottorivalmistajalla on uusissa autoissa oma väri. Niiden värien mukaan pelataan. Vihreä on yleisin väri vanhoissa autoissa. Suurin osa uusista autonvalmista käyttää punaista väriä. Sitten löytyy toki myös keltaista ja sinistä väriä.

Mitä voi käydä, jos laittaa autoon väärää nestettä?

– Voi syntyä ”puuromaista” nestettä, joka tukkii jäähdytysjärjestelmän.

Missä ja miten jäähdytinneste kannattaa vaihtaa?

– Yleensä nesteiden vaihdot tehdään korjaamoilla. Niitä ei siis periaatteessa tarvitse itse lisätä. Jäähdytinjärjestelmä on suljettu järjestelmä, joten nesteen ei pitäisi haihtua itsekseen, jos kaikki toimii oikein. Auton anturit ilmoittavat milloin tulee lisätä nestettä. Yleensä vanhoissa autoissa jäähdytinnesteen vaihto pitää tehdä tiheämpään kuin uusissa malleissa. Jokainen voi tarkistaa säiliön sivulta, missä tasossa nesteen määrä on.

Yleisimmät virheet, joita autoilijat tekevät vaihtaessaan jäähdytinnesteitä?

– Laitetaan väärää nestettä. Auton paisuntasäiliön korkista usein löytyy merkintä, mitä nestettä pitää laittaa. Jos sitä ei ole merkitty, kannattaa selvittää. Meiltäkin voi toki tulla kysymään. Löytyy myös kirkasnestettä, joka on kaikista kätevin, sillä se sopii jokaiseen autoon.

Mihin vuodenaikaan kannattaa tarkistaa?

– Syksyllä on hyvä tarkistaa jäähdytinnesteet ennen kuin pakkaset tulevat. Kannattaa talvellakin vilkaista joka kerta kun konepellin aukaisee.

Kuinka hyvin jäähdytinnesteet kestävät pakkasta?

– Jos jäähdytinnesteeseen on jouduttu lisäämään vettä, on pakkaskestävyys heikentynyt. Varsinkin vanhoissa autoissa pitää tarkistaa kuinka nesteet kestävät pakkasta. Korjaamoilla on mittarit, joilla saa tietää, kuinka paljon jäähdytinnesteessä on pakkaskestävyyttä. Meidän puoleemme voi myös kääntyä.

– Aina kannattaa kysyä, jos ei ole ihan varma siitä mitä nestettä pitää lisätä, Holma huikkaa lopuksi.

Keijon muistilista

  1. Älä lisää väärää nestettä. Kysy tarvittaessa apua.
  1. Muista tarkistaa jäähdytinnesteen pakkaskestävyys.
  1. Jos neste on haihtunut, on jossakin mahdollisesti vuoto. Tarkistuta auto tällöin korjaamolla.