Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mihin unoh­tui­vat ter­veet?

Jäin aluevaalikeskusteluissa kaipaamaan sairauksien ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Terveyskeskusten paikoista ja sairauksien aiheuttamista kustannuksista jauhettiin kyllästymiseen saakka.

Puheenjohtajatkin toistelivat lähes samoin sanoin kantojaan – kuka oli huolissaan rahojen riittävyydestä, kuka palvelujen kaksikielisyydestä ja kaikki siitä, että palvelut löytyvät kotinurkilta. Terveiden kunnon ylläpitämisestä ei käytetty puheenvuoroja, vaikka kaikki tietävät, että säännöllisissä huolloissa tulevat esiin piilevät viat, jotka on edullisempaa hoitaa kuntoon ennen kuin niistä tulee todellisia ongelmia.

Minulla olisi tähänkin mietittynä ratkaisu. Määrätään kansalaiselle jätemaksun tapaan terveys- ja hyvinvointimaksu, jota vastaan aikuisväestölle tehdään kerran vuodessa perusteellinen terveystarkastus. Siihen tulisi virallinen kutsu. Ilmenneisiin haittoihin annettaisiin hoitoon oikeuttavia, henkilökohtaisia palveluseteleitä. Ilmaista seteliä käytettäisiin varmemmin kuin esimerkiksi hoitoon määrättyä lääkettä, joka joissakin tapauksissa jää ottamatta. Terveyttä edistäviä ja syrjäytymistä estäviä toimintoja tarjoavat kuntien lisäksi yksityiset yritykset ja vapaaehtoisjärjestöt.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.