Miestä Kemissä syyt­tä­jän mukaan vankina pitänyt joukkio oli perhe – po­lii­sin mukaan uh­reik­si va­li­koi­tui päih­de­riip­pu­vai­sia ja syr­jäy­ty­nei­tä miehiä

Kahden vuoden aikana useita kertoja paennut epäillyn vapaudenriiston uhri kertoi, ettei uskaltanut tehdä rikosilmoitusta.

-
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Mies, jota syyttäjän mukaan pidettiin Kemissä vankina kaksi vuotta, pakeni ja tuli itse Ylivieskan poliisin päivystykseen ilmoittamaan olevansa vankina, selviää poliisin esitutkintamateriaalista.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkoi maanantaina Lapin käräjäoikeudessa. Kaikkiaan kuutta henkilöä syytetään rikoskokonaisuudessa, jossa vakavin syyte koskee 49-vuotiaan miehen vangitsemista yksityisasuntoon noin kahdeksi vuodeksi.

Poliisin esitutkinta-aineiston mukaan miehen vangiksi ottanut nelikko oli perhe, johon kuuluivat vanhemmat ja kaksi lasta. Väkivaltaan osallistui syyttäjän mukaan jutun viides syytetty, perheen sukulainen.

Miehen orjuuttamisessa oli esitutkinta-aineiston mukaan kyse mahdollisesti velkojen perinnästä, joka muuttui laajemmaksi hyväksikäytöksi. Vapaudenriiston uhriksi joutuneen miehen entinen naisystävä oli ostanut samalla alueelta asuvalta perheeltä velaksi omaisuutta. Epäiltynä motiivina vapaudenriistolle näyttäisi olleen muun muassa rahan hankkiminen.

Kaiken kaikkiaan perheeseen kuuluvia henkilöitä syytetään kolmen eri miehen törkeästä vapaudenriistosta. Kaikki perheenjäsenet eivät ole syytettynä jokaisessa syytteessä.

Poliisin mukaan kyse oli toistuvasta toimintatavasta

Syyttäjän mukaan vankina pidettyä miestä pidettiin patteriin sidottuna, häntä hakattiin, hänen nilkkojensa päällä hypittiin ja hänen kimppuunsa usutettiin useita kertoja koira. Myös WC:ssä käyntiä rajoitettiin. Perheen luona syyttäjän mukaan vankina olleet "valkolaiset" miehet eivät saaneet käydä perheen äidin poliisille kertoman mukaan vessassa "kaikilla asioilla" sen takia, että he eivät olleet romaneja.

Kun pisimmän vapaudenriiston uhriksi epäillysti joutunut mies tuli tekemään ilmoitusta poliisille, hän kertoi ensimmäisenä pakenevansa Kemin romaneja. Kun poliisi selvitti asiaa, rajautui epäiltyjen joukko yhteen perheeseen. Poliisin mukaan kyse oli toimintatavasta, jossa perhe otti luokseen asumaan kantaväestöön kuuluvia päihderiippuvaisia ja yhteiskunnasta syrjäytyneitä miehiä.

– Tässä toiminnassa on epäilty olevan rikollista toimintatapaa, jossa käytetään hyväksi näiden valkolaisten miesten päihderiippuvuutta ja puolustuskyvyttömyyttä ja siten aiheutetaan tuntuvaa taloudellista vahinkoa, uhkaillaan väkivallalla, rajoitetaan liikkumisvapautta ja saatetaan käyttää väkivaltaa miehiä kohtaan, poliisi toteaa esitutkintamateriaalissa.

Syytetyt: Tarjosimme asunnon ja autoimme miestä

Syytetyt kertoivat poliisin kuulusteluissa, että mies asui heidän luonaan vapaaehtoisesti parin vuoden ajan ja maksoi vuokraa asumisestaan. Perheen isä esimerkiksi totesi, että mies kaipasi tekemistä ja teki siksi kotitöitä ja ulkoilutti koiraa. Perheen mukaan he auttoivat miestä syöttämällä, juottamalla ja pukemalla hänet.

Uhri, 49-vuotias mies, taas kertoi oikeudessa, että hän oli käytännössä perheen orja. Hän kertoi, että häntä muun muassa kuljetettiin auton takakontissa ja pakotettiin tekemään rikoksia. Mies sanoi, että hänestä tuli ajan myötä hyvin arka, eikä hän uskaltanut tehdä rikosilmoitusta, vaikka pääsikin kahden vuoden aikana useita kertoja pakenemaan.

Kyse on vasta syytteistä. Oikeudenkäynti on meneillään Lapin käräjäoikeudessa.

Lue myös:

Kemin raaka va­pau­den­riis­to­ta­paus häm­mäs­tyt­tää lai­nop­pi­nut­ta: – "Jär­jes­tel­mä on sokea täl­lai­sil­le ti­lan­teil­le"