Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Mies vaihtoi avio­ero­ti­lan­tees­sa lukot ilman puo­li­son­sa lupaa ja piti oma­ko­ti­ta­loa hal­lus­saan lähes vuoden – oikeus tuo­mit­si sak­koi­hin

Avioerotilanteessa tehty lukkojen vaihto johti sakkotuomioon.
Avioerotilanteessa tehty lukkojen vaihto johti sakkotuomioon.
Kuva: Miikka Kiminki

Lukkojen vaihtaminen pariskunnan yhteiseen omakotitaloon ilman puolison lupaa toi kainuulaismiehelle päiväsakkoja. Kainuun käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1984 syntyneen miehen hallinnan loukkauksesta 50 päiväsakkoon.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli vaihtanut lukot hänen ja vaimonsa yhteisessä omistuksessa olleeseen omakotitaloon sekä pihatien porttiin ilman naisen lupaa. Mies piti taloa hallinnassaan lähes vuoden verran.

Nainen oli tapahtumien aikaan yöpynyt ystävänsä luona. Tapahtumien taustalla oli avioerotilanne.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta hallinnan loukkauksesta.

Sen sijaan miehen puoliso vaati tälle rangaistusta kotirauhan rikkomisesta. Lisäksi hän vaati mieheltä 1 000 euron korvauksia teon aiheuttamasta kärsimyksestä. Nainen vaati myös, että mies korvaa hänelle tapauksesta johtuneita kuluja yli 2 500 euron edestä.

Nainen oli muuttanut eron johdosta muualle pariskunnan alaikäisten lasten kanssa. Vaatimuksessaan nainen kertoo, että hän oli joutunut ostamaan itselleen välttämätöntä koti-irtaimistoa, kun hän ei päässyt noutamaan tavaroita pariskunnan talosta. Hän kertoi olleensa menossa noutamaan tarvikkeita talosta, mutta ei uskaltanut mennä sisään, sillä hänen puolisonsa oli talon terassilla isänsä kanssa.

Hän kertoi vaatimuksessaan joutuneensa ostamaan muun muassa uuden imurin, pesukoneen, tiskikoneen ja sängyn. Lisäksi hän oli joutunut hankkimaan lapsille uudet sängyt ja leluja.

Käräjäoikeus katsoi miehen ottaneen luvatta hallintaansa naisen omaisuutta ja pitäneen sitä hallussaan lähes vuoden ajan. Näin oikeus katsoi tämän syyllistyneen tapauksessa hallinnan loukkaukseen, mutta kotirauhan rikkomisesta jäi varteenotettava epäilys. Oikeus katsoi, ettei mies ollut syyllistynyt kotirauhan rikkomiseen.

Lisäksi oikeus hylkäsi puolison korvausvaatimukset, sillä korvattavan vahingon syntyminen jäi näyttämättä eikä tapahtuneesta naiselle aiheutunut kärsimys ollut käräjäoikeuden mukaan sellaista, josta vahingonkorvauslain mukaan tulisi saada vahingonkorvausta.

Käräjäoikeus katsoi miehelle teosta sopivaksi rangaistukseksi 50 päiväsakkoa, joista tuli tämän tuloilla maksettavaksi 1 950 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.