Kolumni

Miepä sanon: Arctic Pride jär­jes­te­tään tällä kertaa netissä – En­nak­ko­luu­lot tulee purkaa yh­den­ve­tai­suu­den saa­vut­ta­mi­sek­si

Miepä sanon on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Heidi Kenttälä. Hän on Arctic Pride 2021-tapahtuman tuottaja, vapaaehtoinen ja Rovaniemen Setan puheenjohtaja.
Miepä sanon on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Heidi Kenttälä. Hän on Arctic Pride 2021-tapahtuman tuottaja, vapaaehtoinen ja Rovaniemen Setan puheenjohtaja.

Arctic Pridella on ollut vuodesta 2013 lähtien tärkeä asema pohjoisen sateenkaariväen keskuudessa. Se on tarjonnut paikan, jossa kokoontua, nähdä muita, tulla nähdyksi ja tietysti, pitää hauskaa. Arctic Pride on juhlaa, mutta se on myös kannanotto ihmisoikeuksien puolesta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema ja oikeudet ovat parantuneet huimasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta paljon on vielä tehtävää. Esimerkiksi ennakkoluulot ja stereotypiat vähemmistöjä kohtaan elävät vielä vahvana, ja ne on tärkeä purkaa yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi.

Arctic Pride on taas täällä vuoden tauon jälkeen 22.–28. maaliskuuta. Sateenkaarikansalle eli seksuaalisuudeltaan ja sukupuoleltaan moninaisille suunnattu tapahtuma järjestetään tällä kertaa täysin netissä koronaturvallisesti. Ohjelmistossa on tapahtumia kaikenikäisille.

Kuntavaalit tarjoaa kuntavaaliehdokkaille ja kaupunkilaisille mahdollisuuden olla lujasti ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisemman Rovaniemen puolella. Arctic Priden kuntavaalipaneelissa tentataan Rovaniemen kuntavaaliehdokkaita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja niiden kehityksestä Rovaniemellä.

"Kuntavaalit tarjoaa kuntavaaliehdokkaille ja kaupunkilaisille mahdollisuuden olla lujasti ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisemman Rovaniemen puolella."

Vuosi on ollut kaikille rankka, ja siihen helpotusta ja selviytymiskeinoja tarjoavat Demian Seesjärven KehoÄäni-luento ja Miia Chaimbergin Radical Self Care -työpaja. Reidar Särestöniemi -museon luento antaa välähdyksen Reidarin salattuun elämään. MM-tason ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson kertoo urastaan ja elämästään verkkoluennolla.

Perheenlisäystä haaveileville tietoa siitä, Miten lapsia tehdään?, saa Sateenkaariperheiden infosta. Vertaistukea ja juttuseuraa löytyy Kuppilanvaltauksesta ja Rovaniemen seurakunnan arki-illan ehtoolliselle pääset virtuaalikirkon kautta.

Rovaniemen pääkirjastolla on myös nähtävänä Annan Iivanaisen Sinusta minuksi -valokuvanäyttely maaliskuun loppuun asti. Midnight Sun Burlesque, tulitaideryhmä Kuuranvalkeat, rapduo Jelou ja popkuoro Väre esiintyvät Arctic Priden Youtube-kanavalla esitettävässä konsertissa. Tänä vuonna kulkuekin liikkuu sosiaalisessa mediassa.

Jokainen haluaa tulla kohdatuksi ja nähdyksi samanvertaisena yksilönä muiden kanssa ja olla kokematta syrjintää. Jokainen on sen arvoinen sukupuoli-identiteettiin, seksuaalisuuteen ja muihin piirteisiin katsomatta.

Arctic Pride 22.–28.3. Rovaniemellä.