Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mette Baas oli en­nä­tys­vauh­dis­sa maaot­te­lus­sa: "Raskas vii­kon­lop­pu. Vire on hyvä, mutta juok­se­mi­nen vä­syt­tää."

Tukholma
Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas sinetöi ankkuriosuudella Suomelle 4x400 metrin viestin voiton.
Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas sinetöi ankkuriosuudella Suomelle 4x400 metrin viestin voiton.
Kuva: Emmi Korhonen

Suomen miehet ja naiset kärsivät roimat tappiot yleisurheilun Ruotsi-ottelussa Tukholmassa, kun päätöspäivä sunnuntain kiriyritykset jäivät yksittäisiksi väläyksiksi. Miehet taipuivat pistein 201–230 ja naiset 207,5–223,5, joten Ruotsin yliote oli tällä kertaa pelottavan suuri.

Suomen urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen myönsi, että eroa länsinaapuriin kertyi liikaa.

– Lauantailta ykköskategoriaan nousee Mette Baas ja se, että hän voitti Moa Hjelmerin. Lajivoitot ovat muutenkin olleet hienoja. Sunnuntaina Camilla Richardsson juoksi hienosti vitosella (toinen), ja Samuel Purola on ollut hienossa loppukesän kunnossa, Salonen mainitsi 100 ja 200 metrin sekä 4x100 metrin viestin voittaneen Purolan.

– On meillä ollut hyviäkin lajeja, mutta leveydessä tulee tasaisesti takkiin.

Lauantaisen 400 metrin voiton jatkoksi Baas ankkuroi Suomelle voiton 4x400 metrin viestissä. Sunnuntaina hän ehti lähtöviivalle myös 200 metrillä, mutta jäi viidenneksi ennätyksellään 23,69.

– Raskas viikonloppu. Lauantaina oli kova nelkku ja nyt raskasta. Vire on hyvä, mutta juokseminen väsyttää. En olisi uskonut, että Kalevan kisojen aika paranee 400 metrillä, Baas viittasi lauantain ennätysjuoksuunsa 52,66.

– Viesti ei tuntunut enää miltään hyvältä. Jalat olivat raskaat ja piti taistella.

Veitsiluodon Kisaveikkojen juoksijan kausi jatkuu ensi viikonvaihteessa Oulussa SM-viesteissä, jossa VKV puolustaa niasten 4x400 metrin mestaruutta.

Moukarinaiset kaksoisvoittoon

Moukarinaiset täyttivät paikkansa, kun Krista Tervo ja Silja Kosonen hankkivat kaksoisvoiton. Kosonen heitti parhaallaan 70,70 ja Tervo 69,92.

– Ihan hyvältä nuo tuntuivat, mutta sitten aloin väsähtää, toisella ja kolmannella yrityksellä parhaat heittonsa tehnyt Kosonen mietiskeli.

– Olen todella tyytyväinen, että tuli näinkin pitkä heitto. 70,70 on jo tosi kova.

Viikkoa aiemmin Kalevan kisoissa hän jäi toiseksi ja myönsi väsymyksen painavan. Ruotsi-otteluun löytyi vielä latinkia, vaikka 18-vuotias urheilija pelkäsi tulostasonsa romahtavan täysin.

– Mietin sitäkin, tuleeko edes 60 metrin heittoja, Kosonen naurahti.

Hänen SE-lukemansa on 73,43. Kauteen on mahtunut sen lisäksi Tokion olympialaisten kokeminen, nuorten EM-kulta Tallinnassa ja nuorten MM-kulta Nairobissa.

– Viikon aikana tuli tehtyä oikeita asioita ja hyvin. Aika rennosti olin ja tein pari treeniä. Huomasin, että se auttoi ja heittäminen tuntui paljon paremmalle kuin Kalevan kisoissa.

Tukholmassa viimeinen yritys rysähti moukarihäkin puitteisiin.

– Yritin vain heittää kovaa. Välillä käy näin, seuraavaksi Rovaniemen heitto-otteluihin osallistuva Kosonen kuvaili.

Ståhl viihtyi maaottelussa

Päätöspäivää latisti se, ettei Ruotsin Armand Duplantis osallistunut seiväshyppyyn. Poissaolo tasoitti Suomen Mikko Paavolan (560), Tommi Holttisen (545) ja Urho Kujanpään (532) tietä kolmoisvoittoon. Kiekkojätti Daniel Ståhl oli mukana ja sinkosi limpun voittotulokseen 69,09.

– Ruotsi-ottelu on perinne ja oli mukavaa, että yleisöä oli näinkin paljon. On se korona tylsä juttu. Olisi hauskempaa, kun olisi vielä 10 000 ihmistä enemmän katsomoissa. Minulla oli voimakas käsi, ja 69 metrin heitto ei ole huono. Olisi ollut kiva heittää 70 metriä, mutta kyllä se vielä tulee, Ståhl jutteli.

Simon Pettersson heitti odotetusti toiseksi tuloksella 63,97. Frantz Kruger (59,26) oli parhaana suomalaisena kolmas.