hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mette Baas härnää EM-vi­ret­tä esille – Kalevan kisojen naisten 400 metrin kil­pai­lus­ta on keh­key­ty­mäs­sä herk­ku­pa­la

Joensuu
Mette Baas juoksee nykyisellä kotiradallaan Joensuussa.
Mette Baas juoksee nykyisellä kotiradallaan Joensuussa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen/arkisto

Pikajuoksija Mette Baas haluaa saada itsestään enemmän irti. Hän juoksi kolmisen viikkoa sitten Göteborgissa 400 metrin ennätyksensä 52,51, mutta kuvailee menon olleen muuten perustasoa.

– Tällä kaudella on tullut tavallaan vain yksi hyvä "nelkku" (400 metriä), Baas kertoi torstaina Kalevan kisojen ennakkotilaisuudessa.

Baas juoksee viikonloppuna nykyisellä kotiradallaan. Hän vaihtoi täksi kaudeksi Veitsiluodon Kisaveikot Joensuun Katajaan.

– Tavallaanhan nämä ovat kotikisat, vaikken ihan puhdas joensuulainen olekaan, juoksija naurahti.

Syyskuussa 22 vuotta täyttävä Baas on syntyisin Laviasta, mutta hän varttui Torniossa. Joensuuhun hän muutti poikaystävän perässä ja sanojensa mukaan "yritti opiskella" ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä.

– Se opiskelu on vähän niin ja näin, Baas kuittasi utelut opintojen etenemisestä.

Seuran vaihtaminen Kisaveikoista Katajaan on näkynyt kukkarossa.

– Taloudellinen tuki on ollut isoin asia. Ja onhan se helpompaa edustaa täällä Joensuussa asuessa paikallista seuraa kuin edustaisi kemiläistä seuraa. Asiat ovat helpommin hoidettavissa täällä.

Valmentaja Jani Hirsivaara asuu Torniossa, mutta yhteydenpito on tiivistä.

– Hän aloitti valmentamiseni, kun olin viitosluokalla. Hänen valmennustyylinsä tuntuu sopivan minulle. Olemme menneet koko ajan eteenpäin, joten ei ole tarvinnut vaihtaa, Baas perusteli pitkää yhteistyötä.

Viivi Lehikoinen kirittää

Kalevan kisoissa Baas puolustaa viime ja toissa vuoden 400 metrin Suomen mestaruuksiaan, mutta juoksee todennäköisesti myös 200 metrin kilpailun. Siinä hän ylsi vuosi sitten toiseksi.

Nelosen alkuerät juostaan perjantaiaamuna ja loppukilpailu lauantai-iltana. Kakkosen alkuerät ja loppukilpailu ovat sunnuntaina. Ensin mainitussa mukana on 400 metrin aitojen tuore Suomen ennätysnainen Viivi Lehikoinen, joka lukeutui MM-kilpailuissa Eugenessa Suomen onnistujiin.

– Onhan hän tosi kova kirittäjä. Viivi on kova, mutta en aio päästää häntä helpolla, Baas paalutti.

Mukana ovat myös Milja Thureson ja 800 metrin MM-kävijä Eveliina Määttänen.

– Hyvä, kun on kova kisa tulossa ja saamme juostua hyvät tulokset. Hyvässä seurassa saa itsestäkin paljon enemmän irti, Baas lupasi.

Riitta Salin juoksi 400 metrin Suomen ennätyksen 50,14 EM-Roomassa 1974. Baas on varovainen sanoissaan, kun häneltä kysyy Suomen ennätyksestä.

– Ensin pitää mennä alle 52 ja sitten alle 51. Suomen ennätys on jonkinlaisena tavoitteena, mutta ei vielä lähiaikoina.

Viimeistelyä vaille

Baas ei mahtunut MM-kilpailuihin, mutta elokuun puolivälissä edessä ovat EM-kilpailut. Kalevan kisoilla on tärkeä merkitys viimeistelyssä.

– Sillä mielin lähdin kesään, että pääsen EM-kilpailuihin. En ehkä vielä pysty olemaan varma vireestäni, vaan odotan viikonlopusta varmistusta. Kunto kyllä on siellä ja pystyn juoksemaan paremmin.

– EM-kilpailut on hyvä mahdollisuus juosta hyvä aika. Kirittäjistä ei ole puutetta. Ensisijaisesti lähden juoksemaan hyvää aikaa ja toivottavasti pääsisin välieriin.

Münchenissä tarjolla on myös paikka 4x400 metrin viestijoukkueeseen, mutta ensin Baasin ja muiden juoksijoiden täytyy virittää kisakunto kohdalleen Joensuussa.

Mihin olet tyytyväinen, kun Kalevan kisat sunnuntaina päättyvät?

– Vähintään kahteen mitaliin. Mielellään ainakin yksi mestaruus, Baas pyöritteli.