Me­ri­lap­pi­lais­seu­ra Suunta2000 jär­jes­tää tu­le­vi­na vuosina useita ar­vo­ki­so­ja - hiih­to­suun­nis­tuk­sen MM-ki­sat var­mis­tui­vat vasta

Suunta 2000:n arvokisaputki kestää vuoteen 2022 asti.

Kilpailujen järjestämisen ohella S-2000 panostaa nuorten urheilijoiden kehittämiseen. Päättyneen kauden palkittuja urheilijoita olivat Iida-Maija Pussila (vas.), Oili Holopainen, Anni Salmela ja Anni Oikarinen. SSL:n toimitusjohtaja Mika Ilomäki ja S-2000:n puheenjohtaja Olavi Holopainen allekirjoittivat MM-suunnistuksia koskevan järjestelysopimuksen.
Kilpailujen järjestämisen ohella S-2000 panostaa nuorten urheilijoiden kehittämiseen. Päättyneen kauden palkittuja urheilijoita olivat Iida-Maija Pussila (vas.), Oili Holopainen, Anni Salmela ja Anni Oikarinen.
Kilpailujen järjestämisen ohella S-2000 panostaa nuorten urheilijoiden kehittämiseen. Päättyneen kauden palkittuja urheilijoita olivat Iida-Maija Pussila (vas.), Oili Holopainen, Anni Salmela ja Anni Oikarinen.
Kuva: Heikki Roimela

Suunta 2000:n puuhamiehillä ja -naisilla on edessään mielenkiintoiset ja työteliäät ajat. Seura on saanut järjestettäväkseen kolmet hiihtosuunnistuksen arvokisat.

Tärkeimpien eli MM-kisojen järjestäminen varmistui viime viikolla, kun Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki ja Suunta-2000:n puheenjohtaja Olavi Holopainen allekirjoittivat MM-kisojen järjestelysopimuksen.


 Ne arvokisat, missä S-2000 on ollut mukana, ovat sujuneet hyvin.


Ilomäellä ei ole epäilystäkään, etteikö Suunta-2000 onnistuisi kisajärjestelyissä

– Ne arvokisat, missä S-2000 on ollut mukana, ovat sujuneet hyvin. Viikolla 11 tuskin on enää tulipalopakkasia ja alue on tuohon aikaan lumivarma. Olen hyvin luottavaisin mielin MM-kisojen suhteen, Mika Ilomäki sanoi.

Kisajärjestäjien talouden pitää kestää kilpailujen järjestelyt. Jo tässä vaiheessa sekä Kemin kaupunki ja Keminmaan kunta ovat luvanneet lähteä mukaan tukemaan isoa tapahtumaa. Keminmaan Lions Club on myös tulossa antamaan oman panoksensa kisojen järjestelyihin. Muita järjestöjä, yrityksiä ja seuroja tullee myöhemmässä vaiheessa mukaan varmistamaan onnistuneet kisat.

– Näistä kisoista tulee taloudellisessakin mielessä parhaat MM-kisat, mitä on aiemmin järjestetty. On kunnia-asia järjestää hyvät kisat, järjestelykoneiston kansainvälinen asiantuntija Veli-Markku Korteniemi  sanoo.

Aiemmin hiihtosuunnistuksen MM-kisat on Suomessa järjestetty Hyvinkäällä 1975, Kuopiossa 1988 ja Levillä 2005.


MM-viikon aikana käydään yhteensä neljä kisaa. Viikon mittaisen tapahtuman toimintakeskus on Kemin Scandicissa ja kilpailukeskus Kallinkankaalla.

Kilpailuohjelma on uusi MM-tasolla. Osallistujat starttaavat ensin MM-mitalit mielessä sprinttikilpailuun. Takaa-ajoon kilpailijat lähtevät sprinttikisan tulosten perusteella.

MM-kisaorganisaation avainhenkilöt ovat Korteniemen lisäksi kilpailujen johtaja Tuomas Pussila, pääratamestari Velu Sipola, kansainvälinen valvoja Sindre Haverstad ja kansallinen valvoja Staffan Tunis.

Kallinkankaan hiihtokeskus kokee kasvojen kohotuksen vielä ennen MM-kisoja.

– Valaistusta siirretään ja päivitetään, liikennejärjestelyihin pitää tehdä muutoksia, tilat fiksataan kuntoon ja alue rakennetaan stadionmaiseksi. Tietoliikenneyhteyksiä pitää myös uusia. Nämä päivitykset palvelevat jatkossakin eri kisajärjestäjiä, Tuomas Pussila luettelee.


Ensimmäisenä arvokisaputkessa vastaan tulee 20-23.3. 2020 järjestettävät Lapin Lumirastit ja pitkän matkan SM-kilpailu. Kisat pidetään Kemissä Rovan maastoissa.

Maaliskuussa 2021 on vuorossa hiihtosuunnistuksen kaksipäiväinen MM-esikisa. Sprinttikilpailun ympäristönä on Sauvosaaren urheilupuisto ja takaa-ajokilpailu Rovan maastoissa.

Kisarupeama huipentuu maaliskuussa 2022 varsinaisiin MM-kilpailuihin. Viikon kestävässä tapahtumassa hiihtosuunnistuksen maailman parhaan tittelistä kisaavat aikuisten lisäksi 20-vuotiaat nuoret. 17-vuotiaat nuoret kilpailevat EM-mitaleista.

Ensi kevään Lapin Lumirasteille odotetaan 400-500 osanottajaa, vuoden 2021 esikisoihin 350-400 osanottajaa ja vuoden 2021 MM- ja EM-tapahtumaan 300-400 osanottajaa, joten alueella majoitusta tarjoavat yritykset saavat mukavan käyntipiikin tilauskirjoihinsa.

Suunta 2000:n syysvuosikokouksessa Kallinkankaalla asiat päätettiin yksimielisesti. Seuran puheenjohtajana jatkaa Olavi Holopainen ja johtokuntaan valittiin Jarkko Hasu, Pekka Hilden, Timo Karmala, Heidi Komu, Annemari Murtovaara, Tuomas Pussila, Pauliina Salmela ja Sauli Tuomaala.