PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

Virusmuunnos: Suomen toinen omik­ron­tar­tun­ta todettu Var­si­nais-Suo­mes­sa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Me­ri­lap­pi­lai­set osal­lis­tui­vat innolla pos­ti­kort­ti­kam­pan­jaan

Ikäihmiset saivat hurjan määrän joulupostia. Kortteja tehtailtiin useissa eri paikoissa. Kortteja toimitettiin ikäihmisille laatikkotolkulla. Monessa kunnassa osallistuttiin oulukorttikampanjaan.
Ikäihmiset saivat hurjan määrän joulupostia.
Ikäihmiset saivat hurjan määrän joulupostia.

Kemissä yllytettiin marras-joulukuun vaihteessa kuntalaisia lähettämään joulupostia kotihoidon ja palvelutalojen asiakkaille. Kortteja lähetettiin 688 kappaletta.  Idea Siskot ja Simot ry:n -joulutempaukseen osallistumisesta syntyi useassa yksikössä yhtä aikaa.

Hoiva- ja hoitotyön johtaja Rita Oinas otti varhaiskasvatukseen yhteyttä, jonka pohjalta päiväkoteihin lähti toive joulupostin askartelemisesta ikäihmisille. Osallistuminen oli täysin vapaaehtoista ja haasteen ottivat vastaan Takajärven, Sauvosaaren, Hepolan ja Kivikon päiväkodit 160 kortilla. Korttien ja kirjeiden kirjo oli sydäntä ja mieltä lämmittävää, kertoo Kemissä tempausta koordinoinut sivistystoimialan suunnittelija Venla Kakko.

Kivalo-opiston taiteenperusopetuksen opettaja Taina Rönkkö ilmoitti Kemin kaupungin mukaan Siskot ja Simot ry:n valtakunnalliseen tempaukseen. Hänen opiskelijansa loihtivat sata käsintehtyä joulukorttia tätä varten. Tainaa on kiittäminen myös joulupostikeräyksen huolehtimisesta Kulttuurikeskuksessa.

Kuntalaisilta saapui 379 joulumieltäpursuavaa joulukorttia ja -kirjettä. Lisäksi laatikosta löytyi 49 Kivikon ja Karihaaran koulun oppilaiden tekemää korttia. Karihaaran 2. luokan oppilaat olivat lisänneet korttiin jopa QR-koodin, jonka avaamalla voi kuulla lasten esittämän joululaulupotpurin. Näiden laskettujen korttien lisäksi Syväkankaan koululaiset tekivät tänä vuonna palveluasukkaille itsenäisyyspäiväkortit ja Kivikon eskareiden kaksi ryhmää toimittivat joulukortit perinteisesti itse lähivanhusten hoivakotiin.

Joulupostia kertyi kolme laatikollista. Postin ottivat vastaan Keskustan palvelutalossa avohuollon toiminnanohjaaja Johanna Majamäki ja toimistosihteeri Tuula Helala-Kujala.

Kortit jaetaan saatekirjeen kanssa ensisijaisesti kotihoidon piirissä oleville asiakkaille, joita on Kemissä 552. Rita Oinas kertoo, että kotihoidon ja tukipalvelujen asukkaissa on paljon yksinäisiä ihmisiä, joille joulutempauksen joulutervehdys voi olla ainoa jouluposti. Joulupostin jakavat yksiköihin Johanna Majamäki yhdessä Tuula Helala-Kujalan kanssa. Kotihoidon kortit jaetaan kotikäyntien yhteydessä ja palvelutalojen kortit jakavat yksikön hoitajat. Kemin kaupungilla on lisäksi käynnissä kaksi joulukukkakampanjaa ikäihmisille ja omaishoitajille.

Tervolassa Joulupostia ikäihmisille -kampanja keräsi 350 joulukorttia.

Tervolassa kerätyt kortit on jaettu kunnan kotipalvelun ja –hoidon piirissä oleville. Kotona asuville ikäihmisille kortit jaettiin postilaatikoihin ja muutaman kanssa kohdattiin kasvokkain. Korttien jakoon osallistuivat: kotipalvelun työntekijät, kyläyhdistysten vapaaehtoiset, vapaaehtoiset kyläläiset, 4H-nuoret sekä taksi-yrittäjät.

Ensi kertaa maanlaajuisesti järjestetty Joulupostia ikäihmisille -kampanja keräsi peräti 146 185 joulukorttia ikääntyneille. Tavoitteena oli kerätä 50 000 joulukorttia ilahduttamaan ikäihmisiä – etenkin heitä, joilla hyvän joulun toivotukset ovat niukassa. Kortteja kertyi lopulta niin paljon, että niitä on riittänyt jaettavaksi myös senioritaloihin, vammaisten asumisyksiköihin ja terveyskeskusten vuodeosastoille. Kortteja on lähetet¬ty kampanjaan osallistuneilta paikkakunnilta myös naapurikuntiin, jotka eivät ehtineet ilmoittautua mukaan keräykseen.

– Lähetettyjen joulukorttien määrä on vaikuttava. Se kertoo siitä, että ihmiset haluavat ilahduttaa lähimmäisiä ja kokea yhteisöllisyyttä. Kansalaisissa on paljon välittämisen potentiaalia, Siskot ja Simot ry:n toiminnanjohtaja Eero Väisänen sanoo.

Joulukortteja tehtiin kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla, harrastuksissa ja kodeissa. Kampanjan suojelija, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, osallistui puolisonsa Jenni Haukion kanssa myös korttikeräykseen.

– Kampanjaan osallistuneilla paikkakunnilla on tehty hienoa työtä tämän hyvän mielen kampanjan mahdollistamiseksi. Olemme saaneet paljon iloista palautetta kampanjasta, joka on näin suuressa mittakaavassa luonut hyvää joulumieltä valtakunnallisesti, kampanjakoordinaattori Sari Turpeinen Siskot ja Simot ry:stä sanoo.