Me­ri-La­pis­sa jal­ka­pal­lo­seu­rat jär­jes­tä­vät useita fu­tis­kou­lu­ja – ko­ro­na­vi­rus­epi­de­mia ai­heut­taa kui­ten­kin epä­var­muut­ta kevään ja kesän fu­tis­kou­lu­jen pi­tä­mi­seen

Seurat tarkkailevat epidemiatilannetta ja toimivat sen mukaan.

Ensi kesänä Meri-Lapissa on tarkoitus järjestää paljon futiskouluja. Koronavirusepidemia aiheuttaa nyt kuitenkin epävarmuutta niiden järjestämiseen. Futiskoulun järjestää muun muassa TP-47 Torniossa, jos epidemiatilanne sen sallii.
Ensi kesänä Meri-Lapissa on tarkoitus järjestää paljon futiskouluja. Koronavirusepidemia aiheuttaa nyt kuitenkin epävarmuutta niiden järjestämiseen. Futiskoulun järjestää muun muassa TP-47 Torniossa, jos epidemiatilanne sen sallii.
Kuva: Maarit Kainulainen

Meri-Lapissa riittää hyvin futiskouluja lapsille tulevana kesänä. Sekä Kemissä että Torniossa on molemmissa kaksi koulua sekä Keminmaassa ja Tervolassa omansa. Koronavirusepidemia tuo nyt kuitenkin epävarmuustekijöitä niiden järjestämiseen.

Osa seuroista ilmoitti ennen epidemiatilanteen kärjistymistä myös opetuksen järjestämistä keväälle pienille jalkapalloilijoille. Kevään futiskoulujen järjestäminen on nyt vielä epävarmempaa kuin kesän futiskoulujen syntyneen tilanteen vuoksi.

Kemissä kaksi koulua

Kemin Palloseura (Keps) järjestää kesällä futiskoulun Kemissä, jos epidemiatilanne sen sallii. Tällä hetkellä seuran harjoitus- ja kilpailutoiminta on tauolla. Keps seuraa nyt tilannetta ja toimii sen mukaan.

– Futiskoulu on suunnattu kaikille 5–10 -vuotiaille (2015–2010 syntyneet). Nuoremmat ja vanhemmat huomioidaan tapauskohtaisesti. Ryhmät jaetaan pääasiassa sekaryhmiin. Ryhmäjaoissa pyritään huomioimaan osallistujien toiveet, Kepsin johtokunnan jäsen Aleksi Räihä kertoo.

Futiskoulun ohjaajina toimivat Kemi City FC:n pelaajat.

Harjoituksia kesän futiskoulussa on kerran viikossa. Harjoituskertoja kertyy 8–10. Kesällä on myös yksi isompi tapahtumapäivä. Harjoitukset pidetään useassa paikassa ympäri Kemiä.

Lisätietoja Keps antaa futiskoulusta myöhemmin.

Seura suunnittelee myös keväälle futiskoulua, mutta sitä ei voida todennäköisesti järjestää.


Futiskoulu on suunnattu kaikille 5–10 -vuotiaille (2015–2010 syntyneet). Nuoremmat ja vanhemmat huomioidaan tapauskohtaisesti. Ryhmät jaetaan pääasiassa sekaryhmiin. Ryhmäjaoissa pyritään huomioimaan osallistujien toiveet.
Aleksi Räihä
Kepsin johtokunnan jäsen

Monenlaista opetusta

Myös FC Kemi järjestää keväällä ja kesällä futiskoulut Kemissä, mikäli se on mahdollista koronan takia.

– KevätFutiskoulua ei aloiteta suunnitelman mukaisesti 1. huhtikuuta lähtien vaan heti, kun se on mahdollista. Myös ulkokentillä toteutettava KesäFutiskoulu alkaa KevätFutiskoulun jatkeeksi heti, kun se on mahdollista. Noudatamme koronavirusepidemian suhteen virallisia ohjeita sekä valtion että kaupungin taholta, FC Kemin sihteeri Aila Happonen kertoo.

Boris Cizmarin ja muiden FC Kemin futsal-liigapelaajien lisäksi ohjaajana ja käytännön järjestelyjen hoitajana toimii myös Kimmo Hyöppinen.

Kevään futiskoulu on tarkoitus pitää Tervahallilla ja kesän futiskoulu ulkokentällä.

– FC Kemi satsaa kaikissa juniori-ikäluokissa sekä futsaliin että jalkapalloon, ja KesäFutiskoulussa painotus onkin luonnollisesti jalkapallossa. Kesän suunnitelmissa on myös Sporttikoulu, jossa tutustutaan myös muihin paikallisiin kesäurheilulajeihin viikoittain. FC Kemin yhteistyökumppanit ovat halukkaita olemaan mukana lasten liikunnan harrastamisen mahdollistamisessa, Happonen kertoo.

Keminmaassa oma koulu

Keminmaan Pallo (Kempa) aikoo järjestää tänä vuonna 2014–2015 syntyneille ilmaisen futiskoulun kesä–elokuussa, jos epidemiatilanne sen sallii. Harjoitukset ovat yhdesti tai kahdesti viikossa Keminmaan keskuskentällä. Lisäksi on perustettu vuosina 2012–2013 syntyneille joukkue.

– Kaikki toiminta on nyt seis ja ilmoitamme heti, kun saamme uutta tietoa, Kempan puheenjohtaja Jarkko Pauna kertoo koronan seuralle aiheuttamasta tilanteesta.

Torniossakin kaksi vaihtoehtoa

Tornion jalkapalloklubi (Tojk) järjestää ensi kesänä futiskoulun, jos epidemia laantuu kesään mennessä. Seuran harjoitukset ja pelitoiminta ovat tauolla kuten muillakin.

– Odotamme lisäohjeistusta ja etenemme sen mukaan. Jos epidemia on laantunut kesään mennessä, niin futiskoulu järjestetään. Nyt vain täytyy maltillisesti odotella tilanteen kehittymistä, Tornion Jalkapalloklubin puheenjohtaja Mari Kreivi sanoo.

Tornion jalkapalloklubin futiskoulu on yleensä ollut kerran tai kaksi viikossa koko kesän ajan. Viikoittainen harjoittelukerta riippuu siitä, miten seura saa vuoroja.

– Futiskoulu on pojille ja tytöille yhteinen. Meillä on olemassa joukkueet vuosina 2010–2012 syntyneille tytöille ja poikien nuorimmassa joukkueessa ovat vuosina 2013–2014 syntyneet. Futiskouluun on tervetulleet 2013–2015 syntyneet tytöt ja pojat. Vanhemmatkin pelaajat ovat toki tervetulleita, jos eivät halua mennä vielä ikäistensä joukkueeseen, Kreivi kertoo.

Seura ei ole vielä päättänyt futiskoulun hintaa, mutta se on enintään muutamia kymmeniä euroja.

Tornion Jalkapalloklubin futiskoulu jatkuu ensi syksynä läpi talven Lappiahallilla kerran viikossa, jos sille on kysyntää.

Turnauskin luvassa

Tornion Pallo -47 (TP-47) aikoo järjestää perinteisen futiskoulun Torniossa kesä–elokuussa. Koronavirus aiheuttaa nyt melkoisia haasteita seuran pitämälle Hippo-futiskoululle ja kaikkeen muuhunkin seuran toimintaan. Seura aloittaa futiskoulun pitämisen, kun se on mahdollista ja järkevää.

– Futiskoulu on tarkoitettu 5–6 -vuotiaille (2014–2015 syntyneille). Ryhmiä jaetaan osallistujamäärien mukaan riittävän moneen ryhmään. Tässä vaiheessa ei erotella tyttöjä ja poikia. Ohjaajina toimii seuran pelaajia ja valmentajina toimivat seuran ammattivalmentajat Diogo Pinto ja Rui Gomes sekä Tomi Alapekkala, TP-47:n valmennuspäällikkö Sami Viippola kertoo.

Ilmoittautuminen TP-47:n futiskouluun alkaa toukokuun alussa. Koko kesän kestävässä koulussa on harjoitukset kerran viikossa. Turnauskin on tulossa, jos epidemiatilanne sen järjestämisen sallii.

– Kesällä lapset osallistuvat ensimmäiseen turnaukseen, heinäkuun lopussa järjestettävään Outokumpu Tornio Cupiin, Viippola sanoo.

Futiskoulun osallistumismaksu on 29 euroa.

Tervolassa opetusta

Tervolan Palloseura (Teps) pitää ilmaista futiskoulua talvella kuntakeskuksessa Lapinniemen koulun salissa ja toukokuusta lokakuuhun saman koulun tekonurmella.

Koronan takia futiskoulun harjoitukset koulun salissa on nyt keskeytetty. Toukokuussa seuralla on tarkoitus aloittaa harjoitukset tekonurmella, jos epidemiatilanne rauhoittuu.

– Odotellaan, että loppuvat nämä rajoitukset, niin sitten jatkamme, Tepsin valmentaja Matti Mäki-Iso sanoo.

Viime vuonna Tepsin futiskoulun harjoituksissa kävi keskimäärin liki kaksikymmentä henkilöä. Futiskouluun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan riittää kun tulee paikan päälle.