Me­ri-La­pin La­tu­ret­keä ei hiih­de­tä – Kal­lin­kan­kaal­ta Ka­run­kiin me­ne­väl­le rei­tis­töl­le suun­ni­tel­laan ym­pä­ri­vuo­tis­ta käyttöä

Laturetkitapahtuman vetäjä Raimo Arposella (vas.), Liedakkalan Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Raimo Liimataisella ja tapahtumasihteeri Eija Marjakankaalla oli jo etukäteen aavistus, että koronarajoitukset vaikuttavat myös laturetken järjestämiseen.
Laturetkitapahtuman vetäjä Raimo Arposella (vas.), Liedakkalan Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Raimo Liimataisella ja tapahtumasihteeri Eija Marjakankaalla oli jo etukäteen aavistus, että koronarajoitukset vaikuttavat myös laturetken järjestämiseen.
Kuva: Jouni Valikainen

Keminmaan Mykänmaahan siirretyn kahvion ohittaa tasaisen väliajoin hiihtäjiä, vaikka kyse on arkipäivästä ja pakkastakin noin kaksitoista astetta. Mikä on hiihtäjän hiihdellä, kun Ilkka Yli-Öyrä ja Pekka Herajärvi ovat pitäneet Kallinkankaalta Karunkiin menevän latu-uran niin hyvässä kunnossa kuin se on mahdollista. Todellista hiihdon juhla olisi samalla reitillä ollut edessä 20.3., mutta koronatilanteen takia paikalliset kyläyhdistykset päättivät jättää tämänvuotisen Meri-Lapin Laturetken järjestämättä.

Nykyinen aluehallintoviraston koronarajoitus on voimassa 18.2. saakka ja jos se jatkuu, niin rajoitus kieltää laturetken järjestämisen 20.3.

– Koronatilanne ei ole muuttunut  Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella parempaan suuntaan, joten on epävarmaa pystyisikö laturetkeä järjestää koronatilanteen vuoksi. Vaikka saisimme luvan, niin aika ei riitä tekemään kaikkia tarvittavia toimenpiteitä laturetkeä varten, laturetken tapahtuman vetäjä Raimo Arponen kertoi.

Kyläyhdistykset alkoivat alustavasti suunnitella maaliskuun laturetkeä varten erilaisia järjestelyjä jo viime kesästä lähtien.

– Vaikka meillä on suunnitelmat valmiina, niin kuukausi on liian lyhyt aika loppujärjestelyjä varten. Siinä olisi ollut liian paljon liikkuvia osia. Markkinoinnin järjestäminen, tukijoiden hankinta, kuljetus, monenlaiset hankinnat, liikennevalvonnan järjestäminen, ensiapu ynnä muiden toimintojen loppuun saattaminen olisi jäänyt liian myöhäiseen ajankohtaan. Meri-Lapin Laturetki ja Rajalta-Rajalle -hiihto ovat olleet kyläyhdistyksille hyvä tulonlähde, mutta nyt jäävät odottamaan seuraavaa talvea, Liedakkalan Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Raimo Liimatainen ja Raimo Arponen harmittelevat.

Toisaalta yhdistyksen kulutkin ovat koronan vuoksi pienentyneet. Tapahtumat ovat pudonneet kalenterista pikkuhiljaa pois koronarajoitusten vuoksi.

Suosittu Meri-Lapin laturetki on järjestetty 21 kertaa. Järjestelyissä ovat olleet Liedakkalan kyläyhdistyksen lisäksi mukana Keminsuun Kylä, Viitakosken, Lautamaan ja Kantojärven Kyläyhdistykset sekä Karungin VPK ja Karungin Kataja.

Latureitillä on pituutta 55,3 kilometriä. Reitille on useita lähtöpaikkoja lähellä metsäteitä.
Latureitillä on pituutta 55,3 kilometriä. Reitille on useita lähtöpaikkoja lähellä metsäteitä.

Kalli-Karunki latureitiltä löytyy jokaiselle oikeanpituinen reitti. Hiihtobaanalla on useita väliparkkeja, joista voi hypätä ladulle tai ladulta pois. Puolitoista viikkoa sitten Lammaskosken, Ruottalan ja Mykänmaan parkkipaikoilla oli parhaimmillaan viitisenkymmentä autoa.

– Hiihtäjiä on ollut nyt ladulla paljon. On ollut mukava huomata, että 15-20-vuotiaita nuoria on tullut ladulla vastaan enemmän kuin aiempina vuosina. Sisäliikunnan rajoitteet ovat ilmeisesti houkutelleet nuoria ladulle. Kun he kerran käyvät täällä hiihtämässä, niin se jää kyllä muistiin ja he voivat tulla tänne toisenkin kerran, Raimo Arponen uskoo.

Kyläyhdistysten yhteisissä kokouksissa on nostettu esiin reitistön ympärivuotinen käyttö. Tarkoituksena on laatia toimenpidelista, miten ihmiset saadaan luonnon keskellä menevälle reitille kesälläkin. Tärkeänä kohderyhmänä tulee olemaan maastopyöräilijät. Maastopyöräily on Suomessa nostanut suosiotaan viime vuosina, etenkin kun pyöräilyyn sopivia reittejä on entistä enemmän.

– Keminmaan kunta on jo korjaillut reitiltä pahimpia paikkoja viimevuoden syksyn aikana. Myös Lautiosaaresta Kivaloon menevää reittiä on kunnostettu.  Kallinkankaan alkupäähän on tulossa luultavasti uusi linjaus, jos Metsä Fibre rakentaa alueelle uuden sähkölinjan. Uusi reitti  toivottavasti on sopivampi ympärivuotiseen käyttöön, Raimo Arponen kertoo.

Keminmaan kunnalla on tarkoitus pystyttää reitistön varteen myös kaksi uutta kotaa tämän vuoden aikana. Alustavien suunnitelmien mukaan toinen tulee Mykänmaahan ja toinen joko Viitakoskelle tai Suntionkumpuun.

Kahvit Mykänmaassa
Jouni Valikainen

Liedakkalan Kyläyhdistys siirsi ylläpitämänsä kahvion/toimistotilan Mykänmaahan hiihtoladun varteen. Kesäisin kahvio on löytänyt paikkansa Liedakkalan uimarannalta, missä se on toiminut myös kioskina. Useampi nuori on päässyt kahviossa hiomaan työelämän taitoja. Kahvila on ollut myös pilkkikilpailujen tukikohtana.

Jo alkuvuodesta hiihtäjät kyselivät kuuman mehun perään. Kahvilaa on tarkoitus pitää auki lähinnä viikonloppuisin, jos lämpömittari ei näytä yli 15 asteen pakkaslukemia. Hiihtolomaviikko on hiihtäjien sesonkiaikaa, joten kahvilan palveluille olisi silloinkin kysyntää. Taukopaikan pihapiirissä on myös laavu ja nuotiopaikka, missä voi käristää hiihtolenkin kunniaksi makkarat.

Kahvilakin toimii koronarajoitteiden mukaan.

– Meillä on rakennuksessa palveluluukku, minkä kautta tarjoilu onnistuu. Tilanne voi muuttua koronatilanteen mukaan eli jossain vaiheessa voimme mahdollisesti ottaa asiakkaita myös sisätiloihin. Tuomme terassille kahvittelijoita varten tuoleja ja penkkejä, Liedakkalan kyläyhdistyksen tapahtumasihteeri Eija Marjakangas kertoi.