Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Me­ri-La­pin au­to­kau­poil­la ei dra­maat­tis­ta jy­säh­dys­tä suun­taan tai toiseen - ko­ro­na­ke­vään aikana au­to­kau­pan uu­ti­soi­tiin voivan huo­nos­ti koko maassa, nyt sen kat­so­taan pi­ris­ty­neen

Autokauppa piristyy.
Autokauppa piristyy.
Kuva: Pekka Peura

Koronakevään on uutisoitu olleen automyynnin alalla rankka koko maassa, mutta nyt autokauppa näyttää piristyneen. Meri-Lapin autokauppa seuraa valtakunnallista trendiä.

– Kesäkuussa kauppa on käynyt oikein hyvin esimerkiksi viime vuoteen verraten, vahvistaa Aine Kemi Oy:n aluepäällikkö Valtteri Aine. Vaihtelua näkyi yksittäisten kuukausien välillä:

– Korona ei näkynyt myyntiluvuissa välittömästi: esimerkiksi maaliskuun tulos oli meillä parempi kuin valtakunnallisesti, Aine kertoo. Huhtikuu puolestaan sysäsi myynnin laskuun, kuten Aineen mukaan koko Suomessa. Aineen mukaan huhtikuussa nähtiin, mihin koronatilanne oli johtamassa.

Monelle kevät tarkoitti taloudellisia huolia lomautuksineen ja irtisanomisineen, eikä autoa yleensä lähdetä vaihtamaan, jos ihan perusarjestakin on huolta. Lisäksi koronan tuomat liikkumisrajoitukset saattoivat siirtää autokaupat myöhemmäksi:– Kaikki ei-niin-tärkeät reissut jätettiin varmaan välistä, joten uutta autoakaan ei lähdetä muuten vain katselemaan, Aine kuvailee. Kuitenkin jo toukokuu muutti jälleen tilannetta, ja Aine Kemi Oy:lle toukokuusta tuli yksi parhaista kuukausista tänä vuonna. Autokauppa kävi jälleen jopa paremmin kuin valtakunnallisesti tarkasteltuna. Aineen mukaan heille tulleet uudet edustukset, toisin sanoen uudet myyntiin otetut automerkit, saattoivat vaikuttaa asiaan. Aine Kemi Oy myy tätä nykyä kuutta eri automerkkiä, aiemman yhden sijaan. Aine Kemi Oy:lla sattui olemaan myös toimitusvalmiutta: osa eurooppalaisistakin autotehtaista on ollut koronarajoitusten myötä kiinni pitkiäkin aikoja, eikä Suomi suinkaan ole aina ensimmäinen markkina-alue, kun toimitus käynnistetään uudelleen.– Meidän myymiämme merkkejä kuitenkin oli maassa hyvin, joten kun asiakkaita tuli, niin oli mitä myydä, Aine kertoo.

Aineen mukaan automyynti on kausiala, eikä aina löydy yksiselitteistä vastausta siihin, miksi kauppa käy joskus paremmin ja joskus huonommin.

Myös Seppo Määttä vahvistaa Pohjolan Autolta, että alalla on esimerkiksi alueellista vaihtelua.

– Tässä on talokohtaisia eroja. Patoutumia saattaa purkautua jollain alueella tai asiakaskunta voi vaikuttaa, Määttä kuvailee vuolaasti eri vaihtoehtoja.

Yksiselitteisiä yhdysmerkkejä ei Määtänkään mukaan voida vetää esimerkiksi eri kaupunkien myynnin vaihteluiden välille. Pohjolan Auton korjaamon asiakasmäärissä korona on näkynyt, sillä normaalisti noin 30% asiakkaista tulee Ruotsin puolelta. Rajan sulkeuduttua Ruotsin puolen autoja ei tietty korjaamolla näy. Tuloksessa koronakevät tai sitä seurannut kesä ei ole kuitenkaan Määtän mielestä näkynyt.

Myös Kamuxin Tornion toimipisteestä asiaa ehdittiin kommentoida toteamalla, että kauppa on käynyt mukavasti.