Meret täyt­ty­vät muo­vis­ta ja ihmiset pel­kää­vät, että mik­ro­muo­vi imeytyy juo­ma­pul­los­ta veteen – sel­vi­tim­me mitkä väit­teet muo­vis­ta ovat totta ja mitkä tarua

Keskustelu muovin haitoista käy nyt kuumana, mutta muovi on materiaali, joka on mahdollistanut nykyisen elintasomme. Muovi kuitenkin roskaa merkittävästi ympäristöämme, jos sen kierrättämisestä ei pidetä huolta. Selvitimme, mitkä väitteet muovista ovat totta ja mitkä tarua.

Muovin haitallisuudesta on kerrottu ja kirjoitettu viime aikoina paljon. Tuttuun materiaaliin liittyy väitteitä ja kokonaan avoimia kysymyksiä. Pyysimme VTT:n tutkimusprofessoria Ali Harlinia , Itä-Suomen yliopiston mikromuovitutkijaa Samuel Hartikaista , THL:n tutkimusprofessoria Hannu Kivirantaa ja Tampereen yliopiston sosiologian professoria Olli Tiihosta vastaamaan 10 kuumaan kysymykseen muovista.

Muovi on edullista, sillä sitä saadaan öljyn tuotannon sivutuotteena. Muovi on kevyt, kestävä ja helposti muokattava materiaali, mikä tekee siitä monikäyttöisen. Massatuotanto on mahdollistanut sen, että muovista valmistetaan paljon myös kertakäyttöisiä tuotteita.