Me­lun­tor­jun­ta­sei­nä ko­ris­tel­tiin Tornion vaa­ku­nal­la

Lappian opiskelijat valmistivat vaakunan CLT-elementistä.

-

Ammattiopisto Lappian teollisessa CLT-oppimisympäristössä valmistettu meluntorjuntaseinä pystytettiin Tornion kaupungin sisääntuloväylälle Torpin mäen kupeeseen tämän vuoden toukokuussa.

Nyt seinä on saanut koristukseksi Tornion kaupungin vaakunan.

Meluntorjuntaseinä on lähes 230 metriä pitkä ja 2,5 metriä korkea. Vaakunan korkeus on 1,8 metriä ja leveys hieman yli 1,4 metriä. Vaakunan taustalevy on CLT-elementti, joka on työstetty vaakunan muotoon.

Vaakunan aihe on kaupungille vuonna 1621 vahvistetun sinetin mukainen. Vaakunan suunnitteli suomalainen heraldikko Olof Eriksson. Tornion kaupunginvaltuusto hyväksyi vaakunan 28.3.1958 ja sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 12.6.1958.

Lappian Tornion teknisen suunnittelun opiskelijat ovat tehneet vaakunasta 3D-mallinnuksen? kouluttaja Martti Myllyn opastuksella. Vaakuna valmistettiin opiskelijatyönä Kemin teollisen puurakentamisen oppimisympäristössä.

Vaakunan ja meluntorjuntaseinän valmistuksessa käytettiin monipuolisesti hyödyksi 3D –digitalisaatioon perustuvaa puurakenteiden valmistuslinjaa.

Tornion meluntorjuntaseinä sai koristeen.
Tornion meluntorjuntaseinä sai koristeen.

Opiskelijoiden ohjauksesta teollisen puurakentamisen oppimisympäristössä vastaavat kouluttajat Juha Kinnunen, Matti Yliniemi ja opettaja Ilpo Laakso.

Vaakunan viimeistelyvaiheen pohja- ja pintamaalauksen ovat toteuttaneet pintakäsittelyalan opiskelijat kouluttaja Henry Enqvistin ohjauksessa.

Vaakunan asensivat melutorjuntaseinään Tornion rakennusalan opiskelijat opettaja Kari Höynälän johdolla.

Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokion mukaan Torpinmäen asukkailta ei ole tullut yhteydenottoja meluseinän valmistumisen jälkeen.

–Olisimme varmasti jo kuulleet, mikäli meluseinä ei olisi toiminut sille asetetussa tehtävässä, Lokio tulkitsee.