Mat­kai­lu­op­pai­ta val­mis­tui Tor­nioon ja Haa­pa­ran­nal­le

Auktorisoituja matkailuoppaita valmistui Tornioon ja Haaparannalle. Koulutus toteutettiin Ammattiopisto Lappian ja Meri-Lapin Matkailuoppaat ry:n koulutusyhteistyönä. Suomen Opasliitto ry:n hyväksymä matkailuoppaan koulutus alkoi vuosi sitten. Samalla opiskelijat suorittivat matkailualan perustutkintoon kuuluvan Opastuspalvelujen tutkinnon osan (25 osaamispistettä). Auktorisoiduksi matkailuoppaaksi valmistuivat Nina Huhtamella, Tuula Ehrukainen-Sykkö, Risto Leskinen, Suvi Kärenlampi ja Markus Keskimaunu.

Koulutusohjelmaan sisältyi reittisuunnittelua, opastustaitoja ja käytännön opastusharjoituksia kävelykierroksilla, kohteissa ja linja-autossa sekä Meri-Lappia, Lapin maakuntaa, Suomea ja Ruotsia koskevaa matkailu- ja yhteiskuntatietoutta, ruotsin ja englannin kielen kertausta, ensiaputaitoja, matkailualan turvallisuuspassikoulutusta, itsenäistä opiskelua ja opastuskäsikirjan laatimista.

Suullinen opastusnäyttö ja samalla Suomen Opasliitto ry:n auktorisointi toteutettiin perjantaina Torniossa. Suomen Opasliiton auktorisoijina toimivat opastusnäyttöjen arvioijat Antero ja Marita Mikkonen Oulun seudun oppaat ry:stä. Ammattiopisto Lappian nimeäminä arvioijina toimivat opaskouluttajat Hilkka Kangastie ja Kyösti Karjalainen Meri-Lapin Matkailuoppaat ry:stä, ruotsin ja englannin kielen osaamisen arvioi kieltenopettaja Päivi Pohjanen. Paikallistietouden osaamista arvioi Merja Stenberg Tornion kaupungin kulttuuritoimistosta.

Suomen Opasliiton auktorisointi on voimassa viisi vuotta.