Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Mas­ki­ko­hun kes­kel­lä olevaa Markku Ter­va­hau­taa on kuvattu it­se­päi­sek­si ja jopa tot­te­le­mat­to­mak­si – "Vä­hin­tään­kin il­moit­taa sel­väs­ti, jos on eri mieltä"

THL:n pääjohtajaa Markku Tervahautaa on luonnehdittu itsepäiseksi hänen aiemmassa tehtävässään Savossa. Tuolloin hän toimi Kuopion terveydenhuollon ja perusturvan palvelualuejohtajana. Tervahauta on toiminut nyt THL:n pääjohtajana vuoden 2019 alusta.

Markku Tervahautaa arvioitiin Kuopion Kaupunkilehdessä vuonna 2017 itsepäiseksi ja jopa esimiehiään kohtaan tottelemattomaksi. Lehti oli haastatellut kymmenkunta sisäpiirin poliittista vaikuttajaa ja virkamiestä. Tervahauta on nykyään THL:n pääjohtaja.
Markku Tervahautaa arvioitiin Kuopion Kaupunkilehdessä vuonna 2017 itsepäiseksi ja jopa esimiehiään kohtaan tottelemattomaksi. Lehti oli haastatellut kymmenkunta sisäpiirin poliittista vaikuttajaa ja virkamiestä. Tervahauta on nykyään THL:n pääjohtaja.
Kuva: Kimmo Penttinen

Nyt maskikohun keskellä olevaa THL:n pääjohtajaa Markku Tervahautaa luonnehdittiin vuonna 2017 Kuopion Kaupunkilehdessä itsepäiseksi, itsenäiseksi ja jopa esimiehiään kohtaan tottelemattomaksi. Arvion antoivat Kuopion sisäpiirin poliittiset vaikuttajat ja virkamiehet.

– Tervahauta on sekä itsepäinen että itsenäinen ja jopa tottelematon esimiehiään kohtaan tai vähintäänkin ilmoittaa selvästi, jos on eri mieltä, Kuopion Kaupunkilehti kirjoitti 14. tammikuuta 2017.

Tuolloin Tervahauta toimi Kuopion kaupungin terveydenhuollon ja perusturvan palvelualuejohtajana. Hän oli ollut siinä tehtävässä useita vuosia.

Kuopion Kaupunkilehti haastatteli kymmenkunta sisäpiirin poliittista vaikuttajaa ja virkamiestä, jotka työskentelevät lähellä johtavia viranhaltijoita. Lehti pyysi arvioimaan viranhaltijoiden valtaa, vaikutusvaltaa ja persoonaa arjen kulisseissa.

– Lähipiirin mielestä Markku Tervahaudasta ei saa selvää samalla tavalla kuin (palvelualuejohtaja Jarmo) Pirhosesta. Kestää kauan ennen kuin hän pääsee asian ytimeen, lehti kirjoitti.

Tervahauta ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat ajautuneet kiistelemään tällä viikolla kasvomaskisuosituksesta, ja he kävivät kiivasta keskustelua torstaita vasten yöllä Twitterissä.

Marinin mukaan maskikohu on nyt loppuun käsitelty. Hän kertoi torstaina iltapäivällä jo saaneensa Tervahaudan vastauksen selvitykseen, jota pyysi aamulla.

Tuli Juhani Eskolan tilalle, nimitys on viisivuotinen

Markku Tervahauta on toiminut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n pääjohtajana vuoden 2019 alusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi kaksi vuotta sitten lokakuussa 2018, että uudeksi pääjohtajaksi on nimitetty Markku Tervahauta. Nimityksestä päätti valtioneuvosto.

Hän aloitti tehtävässä tammikuun alussa 2019, kun edellinen pääjohtaja Juhani Eskola jäi eläkkeelle. Nimitys on THL:n mukaan viisivuotinen.

Valtioneuvosto oli nimittänyt Tervahaudan vasta vuoden 2018 alussa sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäälliköksi. Tervahauta aloitti tuossa tehtävässään 1. helmikuuta 2018.

Vuonna 1962 syntynyt Tervahauta on työskennellyt aiemmin muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen johtotehtävissä Lahdessa ja Kuopiossa. Vuosina 2005–2009 hän toimi Leppävirran kunnan kunnanjohtajana.

Koulutukseltaan Tervahauta on lääketieteen tohtori.