uimarannat: Si­ni­le­vä­kau­si on alkanut La­pis­sa­kin – ha­vain­to­ja etenkin Pe­rä­me­ren ran­ni­kol­ta

pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alueen pitää olla valmis puolen vuoden päästä – joh­ta­ja­va­lin­nat ovat työl­lis­tä­neet eikä ra­di­kaa­lei­hin muu­tok­siin tunnu olevan aikaa

Maskien käy­töl­lä yl­lät­tä­vä seuraus kau­pois­sa – vastaan pul­li­koin­ti ei auta

Alan yritysten mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteisiin hyvin ja jopa ennakoivat niitä. Toisin kuin voisi olettaa, asiakkaan ikään liittyvistä huijausyrityksistä ei tunnu olevan havaintoja lainkaan.

Alkosta kerrotaan, ettei nuoria usein tarvitse pyytää erikseen riisumaan maskia kassalla. Kuvituskuva.
Alkosta kerrotaan, ettei nuoria usein tarvitse pyytää erikseen riisumaan maskia kassalla. Kuvituskuva.
Kuva: Arttu Laitala

Koronaepidemia on vaikuttanut ikärajavalvontaan kauppojen kassoilla. Tupakka- ja alkoholiostoksilla asiakkaan täysi-ikäisyys tarkistetaan henkilökortista jopa useammin kuin ennen epidemiaa.

Syynä ovat maskit.

– Maskin käyttö on jopa lisännyt ikärajatarkastuksia, sillä maskin kanssa asioivan ikää on vaikeampi arvioida, kun kasvoja ei näe, selittää Alkon Länsi-Suomen aluepäällikkö Kimmo Mäkelä.

Papereita kysytään useammin kuin ennen

Kaupan ala antoi syksyllä vahvan suosituksen maskin käyttämiseksi myymälöissä. Monilla alueilla maskeja käytetään kauppareissuilla varsin kuuliaisesti.

Tilanteesta huolimatta kauppojen tulee noudattaa täysi-ikäisyyttä edellyttävän tuotemyynnin ja palvelujen kohdalla voimassa olevaa lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi alkoholia, tupakkaa ja rahapelejä.

Alkossa on lisäksi varmistuttava, että väkeviä ostava asiakas on vähintään 20-vuotias.

Päivittäistavarakauppa ry:n (Pty) ohjeistuksen mukaan ikärajavalvonnassa asiakkaan ikä tarkastetaan aina, kun hän vaikuttaa alle 30-vuotiaalta.

Kun asiakkaalla on maski kasvoillaan, iän arviointi on tavallista hankalampaa. Siksi papereita kysytään jopa tavallista useammin.

Suositus annettiin jo keväällä

Kassatyöntekijä ei kuitenkaan näe maskia käyttävän asiakkaan kasvoja riittävästi myöskään tunnistamista varten.

– Ikärajavalvonnassa kassahenkilön tulee tarkastaa asiakkaan ikä henkilöllisyystodistuksesta sekä tarkistaa, että henkilöllisyystodistuksen kuva esittää kyseistä asiakasta, muistuttaa elintarvikeasiantuntija Anna Salminen Pty:stä.

Niinpä maski on riisuttava tunnistamista varten.

– Myyjän tulee pystyä varmistamaan asiakkaan ikä, eikä se luotettavasti onnistu, jos asiakkaan kasvot ovat peitettynä. Jos asiakas käyttää kasvosuojaa, se pyydetään ottamaan pois iän arvioimiseksi ja asiakkaan tunnistamiseksi, Mäkelä sanoo.

Pty antoi jo keväällä suosituksen, jonka mukaan nuorta asiakasta on pyydettävä poistamaan kasvosuoja iän todentamiseksi.

Ellei maskia poisteta, tuotteet jäävät kauppaan

Käytännössä kassalle tulee myös asiakkaita, jotka eivät halua poistaa maskiaan, vaikka myyjä arvioi hänet alle 30-vuotiaaksi.

– Osa asiakkaista ei itse näe tätä (maskin laskemista) tarpeellisina ja näihin liittyen voi tulla yksittäisiä turhautumisia asiakkaiden suunnalta, kertoo S-ryhmän riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen.

Tällaisessa tilanteessa kaljat tai tupakat jäävät väistämättä kauppaan samoin kuin silloin, jos esimerkiksi papereita ei ole.

– Jos asiakas kieltäytyy poistamasta maskia, ei ikärajavalvottuja tuotteita voida myydä, huomauttaa Lidl Suomen tiedottaja Anna Rissanen.

Hän muistuttaa, että maskin poistamiseen liittyvän hygienian varmistamiseksi myymälöiden kassoilla on tarjolla käsidesiä. Tästä yrityksiä on Pty:n mukaan myös ohjeistettu.

Maskeja ei ole käytetty huijausyrityksiin

Korona-aikana tutuksi tullutta maskia ja sen tuomaa kasvojen "piilotusta" voisi ainakin yrittää käyttää myös kassan huijaamiseen.

Alaikäinen henkilö saattaa luulla onnistuvansa vaikkapa alkoholiostoksilla helpommin kuin ilman sitä. Kauppojen käytännön vuoksi tämä tuskin onnistuisi, eikä edes kokeiluista tunnu olevan merkkejä.

– Meillä ei ole havaintoja huijausyrityksistä, S-ryhmän Mikko Koskinen sanoo.

Samaa viestiä kertovat myös Alko ja Lidl. Myöskään Palvelualojen ammattiliitto Pamille ei ole tullut asiaa koskevia havaintoja myymälöissä työskenteleviltä.

Vaikka maskit ovat tuoneet ikärajavalvontaan lisää haasteita, yritysten mukaan asiakkaat ovat valtaosin suhtautuneet asiaan ymmärtäväisesti.

– Monet nuoret asiakkaat ovat ottaneet maskin pois jo valmiiksi eikä sitä tarvitse erikseen pyytää, Alkon Mäkelä kertoo.

"Myyjän tulee pystyä varmistamaan asiakkaan ikä, eikä se luotettavasti onnistu, jos asiakkaan kasvot ovat peitettynä."
Kimmo Mäkelä
Länsi-Suomen aluepäällikkö, Alko