Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mal­mös­sä mel­la­koi­tiin jäl­leen, koulun sy­tyt­tä­mis­tä epäil­lään tör­keäk­si tu­ho­pol­tok­si

Mellakoitsijoiden väkivalta on kohdistunut pääasiassa poliisiin. Lisäksi muun muassa autoja ja roska-astioita on sytytetty tuleen.

Malmö

Jo useita päiviä kestänyt mellakointi jatkui jälleen Ruotsin Malmössä viime yönä. Muutaman rauhallisen tunnin jälkeen mellakointi yltyi paikallista aikaa iltayhdentoista tienolla.

Kuva Ruotsin Malmöstä maanantain vastaiselta yöltä. Mellakoinnin yhteydessä on sytytetty useita tulipaloja.
Kuva Ruotsin Malmöstä maanantain vastaiselta yöltä. Mellakoinnin yhteydessä on sytytetty useita tulipaloja.
Kuva: JOHAN NILSSON

Poliisi käytti kyynelkaasua mellakoitsijoita vastaan. Tilanne rauhoittui vasta kolmen aikaan aamuyöstä.

Mellakoinnin yhteydessä sytytettiin jälleen useita tulipaloja ja poliiseja heiteltiin kivillä. Tapahtumista on poliisin mukaan monia rikosepäilyjä esimerkiksi ilkivallasta ja väkivaltaisesta mellakoinnista ja useita ihmisiä on otettu kiinni.

Joukossa on myös epäily törkeästä tuhopoltosta, sillä puolenyön jälkeen koulurakennus sytytettiin tuleen. Poliisin mukaan palo oli "melko laaja" ja paikalle oli hälytettävä pelastuspalvelu. Vielä yöllä vahinkojen laajuudesta ei ollut tietoa.

Lisäksi useita autoja, renkaita ja roska-astioita sytytettiin tuleen. Poliisin tiedottajan mukaan pelastuspalvelu ei voinut vastata kaikkiin paloihin välittömästi turvallisuustilanteen vuoksi. Osan paloista annettiin roihuta, jos niiden ei nähty aiheuttavan leviämisvaaraa.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut sunnuntain mellakoinnissa.

Taustalla äärioikeistolaispoliitikon tapa polttaa Koraaneja

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg puhuu mellakoista puoliltapäivin Suomen aikaa lehdistötilaisuudessa. Poliisi on saanut osakseen arvostelua siitä, ettei se ole pysäyttänyt mellakoitsijoita tai pidättänyt enempää ihmisiä paikan päällä.

Jo aiemmin julkaistussa lausunnossa Thornberg sanoi viime päivien mellakoiden olevan poikkeuksellisia ja huolestuttavia sekä lupasi vastatoimia.

Mellakat alkoivat useissa Ruotsin kaupungeissa sen jälkeen kun tanskalaisen äärioikeistopuolueen johtaja Rasmus Paludan aloitti "vaalikiertueensa" Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita. Paludan on viime päivinä joko vieraillut tai ilmoittanut vierailevansa eri kaupungeissa Ruotsissa, mistä on seurannut väkivaltaisia mellakointia ja ilkivaltaa. Väkivalta on pääasiassa kohdistunut poliisiin.

Joitakin kymmeniä ihmisiä on otettu kiinni, ja alle parikymmentä poliisia on loukkaantunut.

Sunnuntaina Paludan ei lopulta näyttäytynyt tilaisuuksissa, joita hän oli ilmoittanut järjestävänsä. Hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivullaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan poliisi on osoittanut "olevansa täysin kykenemätön suojelemaan itseään ja minua".

Poliisi epäili sunnuntaina, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle.