Pääkirjoitus: Vihreän siir­ty­män jät­ti-in­ves­toin­tien hank­ki­mi­nen Me­ri-Lap­piin edel­lyt­tää alueen kuntien yh­teis­työ­tä – sen aloit­ta­mis­ta ei voi enää lykätä tuon­nem­mak­si

Kolumni: Rkp:n on va­lit­ta­va arvojen ja edun­val­von­nan välillä ja jäl­kim­mäi­nen on vah­voil­la

Merikotka: Me­ri­kot­ka sil­pou­tui tuu­li­voi­ma­laan Kemin Ajok­ses­sa – tut­ki­ja: tällä het­kel­lä tie­dos­sa­ni on yh­teen­sä 48 ta­paus­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Maan­vil­je­li­jöi­den laajat pro­tes­tit le­viä­vät In­tias­sa – "Is­tum­me täällä niin kauan kuin tarve vaatii"

Mielenosoittajat vastustavat Intiassa valtion päätöstä poistaa riisin ja vehnän takuuhinnat. Intiassa maanviljelijöillä on vaikutusvaltaa, koska lähes 60 prosenttia Intian 1,3 miljardista ihmisestä saa elantonsa maataloudesta.

Singhu, Intia
Delhin rajoilla Intiassa on ollut isoja protesteja kellon ympäri jo kahden viikon ajan. Mielenosoittajat vastustavat hallituksen päätöstä poistaa riisin ja viljan takuuhinnat.
Delhin rajoilla Intiassa on ollut isoja protesteja kellon ympäri jo kahden viikon ajan. Mielenosoittajat vastustavat hallituksen päätöstä poistaa riisin ja viljan takuuhinnat.

– Kuolemme nälkään, ja se on hallituksen syytä, sanoo Punjabin maakunnasta kotoisin oleva intialainen Sukvindher Singh.

Singh on yksi kymmenestä tuhannesta maanviljelijästä, joka on protestoinut kaksi viikkoa yötä päivää Delhin kaupungin rajalla sijaitsevassa Singhussa.

Miehet ovat vihaisia maan päättäjille, koska valtio aikoo uuden lain myötä poistaa riisin ja vehnän takuuhinnat. Tämä saattaa aiheuttaa viljojen markkinahintojen romahtamisen ja tulojen menetyksiä maanviljelijöille.

"Emme aio luovuttaa ennen kuin lakimuutos perutaan"

Protestoijat ovat perustaneet tilapäisiä leirejä Delhiin johtaville pääteille. Pohjois-Intiassa eletään parhaillaan talvea, jonka aikana yön lämpötilat putoavat jopa nollan tuntumaan.

Paikalla on kuitenkin runsaasti jopa eläkeiän ohittaneita harmaapartaisia miehiä, jotka torkkuvat iltapäiväauringon lämmössä peittojen alla.

Mielenosoittajat istuvat rauhallisesti maassa laulaen ja puheita kuunnellen. Paikalla on useita hyväntekeväisyysjärjestöjä jakamassa teetä, ruokaa ja vettä. Delhin kaupunki on tuonut tienpientareelle tilapäisvessoja ja pesupisteitä.

Maanviljelijä Sukvindher Singh (toinen vas.) aikoo osoittaa mieltään Delhin rajalla kunnes hallitus peruu lakimuutoksen.
Maanviljelijä Sukvindher Singh (toinen vas.) aikoo osoittaa mieltään Delhin rajalla kunnes hallitus peruu lakimuutoksen.

Tunnelma paikanpäällä on hyväntuulinen, välillä jopa karnevaalinomainen.

Miesjoukko kiihtyy kuitenkin nopeasti kysyttäessä protestin syytä ja alkaa vihaiseen ääneen huutaa hallituksenvastaisia iskulauseita.

– Emme aio luovuttaa ennen kuin lakimuutos perutaan. Istumme täällä niin kauan kuin tarve vaatii, Sukvindher Singh huutaa väkijoukon keskeltä.

Maanviljelijöiden asema vaikuttaa koko maahan

Singh on kolmannen polven maanviljelijä, joka vuokraa noin kahden hehtaarin kokoisen maa-alueen sen omistajalta. Kulujen jälkeen hänelle jää käteen seitsemänhenkisen perheen elättämiseen muutama sata euroa kuukaudessa. Työ on kausiluonteista ja riippuvainen säästä.

Mielenosoitukset ovat saaneet maassa paljon huomiota. Niiden alettua sosiaaliseen mediaan levisi kuvia, joissa poliisi heitti kyynelkaasua ihmisten päälle ja käytti keppiä sekä vesitykkejä joukkojen hajottamiseksi.

Nyt protestit ovat laajentuneet. Intiassa pidettiin tiistaina koko maan kattava yhden päivän yleislakko, johon osallistui toimijoita monelta alalta. Seisauksesta huolimatta sopimusta ei saatu aikaan hallituksen ja työväenliittojen välillä, joten uuttaa kattavaa lakkoa suunnitellaan.

Tyytymättömyys hallituksen toimia kohtaan etenkin kouluttamattomien keskuudessa on kasvanut viime aikoina. Jo ennen koronavirusepidemiaa maan työikäisten työttömyysaste oli kaksinumeroinen, inflaatio karkaamassa käsistä ja talouden ennusteet huolestuttavia.

Punjabilaiset maanviljelijät pelkäävät elantonsa menettämistä.
Punjabilaiset maanviljelijät pelkäävät elantonsa menettämistä.

– Poliitikot lupasivat vaalipuheissaan meille niin paljon, mutta vasta nyt näemme todellisen kuvan, sanoo Gajinder Singh, jonka yritys myy traktorin huoltopalveluita.

– Tämä ei ole pelkästään maanviljelijöiden asia. Kun heidän toimeentulonsa laskee, siitä kärsivät koko maa ja yrittäjät, kuten minä.

Intiassa maanviljelijöiden hyvinvointi vaikuttaa koko maahan, koska lähes 60 prosenttia Intian 1,3 miljardista ihmisestä edustaa ammattikuntaa muodostaen suurimman äänestysjoukon. Näin he ovat Intian sisäpolitiikassa oleellisessa osassa.

Koronavirus ei pelottanut

Koronavirus on osaltaan vaikuttanut ihmisten tyytymättömyyteen Intiassa. Koronaepidemian alussa matalapalkkaiset joutuivat ahtaalle, kun tehtaat pysäytettiin, torit suljettiin ja monet muut toimialat lopettivat toimintansa melkein kokonaan karanteeniaallossa.

Taudin levitessä köyhät ovat olleet kaikkein huonoimmassa asemassa, sillä heillä ei ole mahdollisuutta etätöihin tai eristäytymisiin. Intian koronavirustartuntojen määrä kasvaa tuhansilla tapauksilla päivittäin, koska tautia on vaikea saada kuriin etenkin tiheään asutuissa kaupungeissa.

Huoli pandemiasta ei kuitenkaan näkynyt alkuviikosta Singhussa. Suurin osa protestoijista oli tiivisti pakatuissa mielenosoituksissa ilman kasvosuojusta.

– Ei meitä mitkään koronat tapa, summaa Sukvindher Singh.

Tausta

Intian koronavirustilanne

Intian uusien koronavirustartuntojen määrä on ollut hallituksen virallisten tilastojen mukaan laskussa syyskuusta lähtien. Tilastot ovat rohkaisevia, koska maassa on tähän aikaan vuodesta paljon juhlia, minkä takia ihmisiä on ollut paljon liikkeellä.

Keskiviikkona Intiassa todettiin noin 32 000 uutta koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamia kuolemia kirjattiin 402.

Tiistaina tartuntoja raportoitiin 26 500, mikä oli pienin lukema heinäkuun alun jälkeen. Syyskuussa tartuntoja oli enimmillään lähes 100 000 päivässä.

Intiassa on todettu yhteensä lähes 10 miljoonaa koronavirustartuntaa, mikä maailman toiseksi eniten Yhdysvaltojen jälkeen. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut maassa yli 140 000 ihmistä.

Intiassa on kuusi rokoteaihiota tutkimusten loppuvaiheessa. Maan viranomaiset saattavat antaa hätäkäyttöluvan koronarokotteelle lähiviikkojen aikana.