Maa­nan­tain uu­tis­seu­ran­ta: Te­ho­hoi­dos­sa kuol­lei­suus ko­ro­naan 14,5 %, epi­de­mian hi­das­tu­mi­nen on riski myö­hem­mäs­tä isosta epi­de­mias­ta, Ruot­sis­sa 80 uutta ko­ro­na­kuo­le­maa, kaksi uutta tar­tun­taa Län­si-Poh­jas­sa

Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa, Lapissa lähes 200 tartuntaa

-

21.37 Italiassa 333 uutta koronakuolemaa – Maassa kuollut yhteensä 150 lääkäriä koronaan

Italiassa on vahvistettu 333 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Viranomaisten mukaan virukseen on kuollut yhteensä 26 977 ihmistä. Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja on 1 739.

Yli 60 miljoonan asukkaan Italiassa on miljoonaa asukasta kohti kuollut 446 ihmistä. Suomessa vastaava luku on 35.

Italialaisen terveysjärjestön mukaan maassa on kuollut yli 150 lääkäriä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

17.17 LM: Te­ho­hoi­dos­sa kuol­lei­suus ko­ro­na­vi­ruk­seen 14,5 pro­sent­tia

Tehohoidossa olevien potilaiden määrä laski jälleen maanantaina. Koronavirusepidemia näyttää olevan nykyisillä rajoituksilla hiipumassa varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n taustamateriaali hallitukselle kertoo, että tehohoidossa koronavirukseen kuolleisuus on ollut 14,5 prosenttia. Yli 70-vuotiailla kuolleisuus tehohoidossa on ollut 40–50 prosenttia.

15.55 Koronavirusepidemian hidastuminen sisältää pitkään jatkuessaan suuren riskin myöhemmästä isosta epidemiasta, arvioi THL

Koronavirusepidemian hidastuminen sisältää pitkään jatkuessaan suuren riskin myöhemmästä isosta epidemiasta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hallitukselle viime keskiviikkona. Samalla THL arvioi, että koronavirusepidemian voimakas hidastuminen pidentää epidemian kestoa erittäin merkittävästi.

Asia selviää valtioneuvoston kanslian STT:lle toimittamasta taustamateriaalista, joka esiteltiin hallitukselle viime keskiviikkona.

Samaisen materiaalin mukaan THL on laskenut 57 tehohoitojakson perusteella, että covid-19-tehohoitokuolleisuus on noin 14,5 prosenttia ja yli 70-vuotiailla 40–50 prosenttia.

15.24 Ruotsissa 80 uutta koronakuolemaa

Ruotsissa on kirjattu vuorokauden aikana 80 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Kuolleiden kokonaismäärä on noussut tähän mennessä 2 274:ään.

Väestömäärään suhteutettuna Ruotsissa on nyt kuollut 225 ihmistä miljoonaa asukasta kohden.

Rekisteröityjen koronavirustapausten määrä on noussut Ruotsissa yli 18 900:aan. Epidemiologi Anders Wallenstenin mukaan luvut ovat viikonlopun jälkeen kuitenkin vielä alustavia.

15.02 Ensi kesän Luosto soi! -festivaali siirtyy kesään 2021

Luosto soi! -festivaalia ei voida järjestää koronavirustilanteen vuoksi. Festivaali siirtyy ensi vuodella ja se järjestetään 29.7.-1.8.2021.

Teemana säilyy luonto ja ilmasto. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.

Lippunsa ostaneilla on mahdollisuus käyttää liput ensi vuoden festivaalilla. Liput voi myös palauttaa 30.7.2020 mennessä.

14.12 Opetusministeri twiittasi koulujen alkamisesta

14.03 Maatilat tarvitsevat nyt sitoutunutta työvoimaa

Ukrainan yllättävä veto kieltää kansalaisiaan lähtemästä muihin maihin kausityöntekijöiksi on saanut aikaan vipinää kotimaassa.

– Hihat on kääritty. Nyt on rivakasti rakennettava sellaiset kannusteet, joiden avulla tilat saavat työvoimansa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo Lännen Medialle.

Viime torstaina Suomeen saapui lento Ukrainasta tuoden työntekijöitä. Koneessa oli vajaat 200 ukrainalaista. Näillä näkymin lisää ei ole tulossa.

Normaalivuosina Suomessa työskentelee marja- ja vihannestiloilla noin 16 000 ulkomaalaista työntekijää. Heistä valtaosa on kotoisin Ukrainasta.

https://www.lapinkansa.fi/tilat-tarvitsevat-nyt-sitoutunutta-tyovoimaa-vilje/811831

13.47 Torniossa perutaan perinteisiä kesätapahtumia

Tornion ja Haaparannan kaupungit ovat yhdessä päättäneet perua tulevan kesän Kalottjazz & Blues -festivaalit.

Festivaalien suunnitteleminen kävi erittäin hankalaksi jo entuudestaankin tilanteen epävarmuuden, suljetun rajan sekä lentoyhtiöiden epävarman tilanteen vuoksi. Tapahtumat suuntaavat katseensa kesään 2021.

https://www.lapinkansa.fi/kalottjazzit-ja-perapohjolan-markkinat-peruttu-kat/811809


13.24. Venäjän koronavirustartuntojen määrä ohitti Kiinan

Venäjän koronavirustartuntojen määrä ohitti maanantaina Kiinan vastaavat luvut.

Kaikkiaan Venäjällä on todettu koronavirusta 87 147 tartuntaa, kun Kiinassa luku nousi maanantaina 82 830:een. Venäjällä raportoitiin maanantaina 6 198 uudesta tautitapauksesta. Edellisenä päivänä uusia tapauksia oli ollut 6 361.

Viimeisten 24 tunnin aikana Venäjällä on kuollut covid-19-tautiin 50 ihmistä. Kaikkiaan tautiin kuolleita on tähän mennessä noin 800 ihmistä.

Johtava terveysviranomainen varoitti sunnuntaina, että Venäjällä voidaan kokea uusi piikki koronavirustapauksissa, mikäli ihmiset kiertävät eristystoimenpiteitä toukokuun alussa koittavien vapaapäivien aikana.

Anna Popova, joka johtaa Venäjän kuluttajien terveyttä seuraavaa toimistoa, sanoi maan pystyneen toistaiseksi välttämään tapausten huipun. Näin jatkuu "vain jos emme anna periksi lomapäivinä".

Toukokuun 1. ja 11. päivän välillä on vain muutama työpäivä Venäjällä tänä vuonna. Vapun ja voitonpäivän pitkien viikonloppujen välillä moni ottaisi normaalisti lisävapaita matkustaakseen.

13.12 Yle: Jopa puolet negatiivisista testituloksista voi olla vääriä

Yle kertoi maanantaina, että pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä.

Asiasta kertoi Ylelle Husin kliinisen mikrobiologian laboratorion ylilääkäri Maija Lappalainen. Hänen mukaansa oikea tulos saadaan parhaimmillaankin vain noin 80 prosentissa tapauksista, vaikka geenimonistus- eli PCR-testejä pidetään hyvin luotettavina.

Yle kertoo, että näytteenotto olisi hyvä tehdä muutaman vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Virusta ei kuitenkaan välttämättä päädy näytteeseen, jos testi otetaan liian aikaisin ja virusmäärät ovat liian pieniä.

Jos sairaus taas on edennyt pidemmälle, on virus voinut siirtyä keuhkoihin, eikä virusta tällöinkään välttämättä löydy nenänielunäytteestä.

Näytteenotto ei myöskään välttämättä aina suju ongelmitta. Nenänielutikun pyörittely vaatii sen tekijältä osaamista ja toimenpide on epämiellyttävää potilaalle.

Oikeanlaisista nenänielutikuista on myös ollut pulaa. Osassa maata on jouduttu ottamaan näytteet vain nielusta, mikä voi Ylen mukaan laskea tulosten luotettavuuden jopa vain puoleen tapauksista. Positiivinen tulos on kuitenkin yleensä luotettava.

13. 00 Suomessa on 119 uutta koronavirustartuntaa, kokonaismäärä nousi 4  695:een

Suomessa on yhteensä 4 695 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on 119.

Eilen uusia varmistettuja tartuntoja kerrottiin olleen 101 ja lauantaina 83.

THL kertoo mahdollisista uusista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Eilen kerrottiin neljästä uudesta kuolemasta, jotka nostivat kokonaismäärän 190:een

12.20 Kela alkaa maksaa uutta tukea

Kela alkaa maksaa uutta etuutta koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia. Väliaikaista epidemiatukea voivat saada vanhemmat, jotka hoitavat 3.-luokkalaista tai tätä nuorempaa lastaan kotona koronaepidemian takia ja ovat siksi joutuneet ottamaan palkatonta vapaata työstään. Epidemiatukea maksetaan poikkeusolojen ajan.

Tällä hetkellä poikkeusolot ovat voimassa 13. toukokuuta. Jos poikkeusolot päättyvät aikaisemmin, myös tuen maksaminen lakkaa.

Tuen määrä on 28,94 euroa arkipäivältä (723,50 euroa kuukaudessa). Hakijan tulot tai lasten määrä eivät vaikuta tuen määrään. Lomautettu tai työtön ei voi saada epidemiatukea. Tukea ei myöskään voi saada äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai hoitovapaalla oleva.

12.08 Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa, Lapissa lähes 200 tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Ne liittyvät aiempiin ketjuihin. Alueella on nyt todettu yhteensä 109 tapausta.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tapauksia on 88, mutta luvussa ei ole vielä mahdollisesti maanantaina ilmenneet tapaukset. Lapissa on todettu siis yhteensä 197 koronatartuntaa.

11.44 Koronan sairastanut Boris Johnson palasi töihin

Britannian pääministeri Boris Johnson palasi töihin. Hän sairasti koronavirusta niin pahasti, että joutui teho-osastolle. Pääministerin mukaan rajoitusten lieventämisessä on oltava varovainen.

– En aio heittää pois Britannian kansan uhrauksia helpottamalla rajoituksia liian pian ja ottamalla riskiä toisesta tartunta-aallosta. Tiedän, että tämä on vaikeaa. Minäkin haluaisin saada talouden pyörät pyörimään niin pian kuin mahdollista.

11.03 Venäjällä jo yli 80 000 koronavirustartuntaa

Venäjällä on nyt todettu liki 81 000 koronavirustartuntaa. Covid-19-tautiin on kuollut yhteensä 747 ihmistä, kertoo Moscow Times. Moskovan kaupungin viranomaisten mukaan kaupungin liikkumisrajoituksia ei tulla lieventämään lähestyvän vapun ja voitonpäivän vuoksi. Liikkumisrajoituksia tulisi jatkaa vielä ainakin kahdella viikolla toukokuun puoliväliin saakka.

Venäjän koronavirusta koskevia lukuja on yleisesti arvioitu aivan liian pieniksi muun muassa maan riittämättömän testauskapasiteetin vuoksi.

9.46 Lomautukset ja tartunnat pelottavat varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen opettajia kuormittaa pelko koronatartunnasta. Huoli ilmeni OAJ:n varhaiskasvatuskyselyssä, johon vastasi yli 2 000 varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajaa, erityisopettajaa ja päiväkodinjohtajaa. Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi, että työn tekeminen päiväkodissa ahdistaa ja pelottaa koronan takia. Lähes kaksi kolmesta kertoi kuitenkin pystyvänsä keskittymään työhönsä poikkeusoloissakin.

Lomautukset koskevat OAJ:n tietojen mukaan jo valtaosaa yksityisistä päiväkodeista.

– Onko koronan vastaisessa etulinjassa toimimisesta varhaiskasvatuksen opettajille kiitoksena lomautus? Eikö vapautuvaa resurssia tulisi lomautusten sijaan käyttää varhaiskasvatuksen kehittämiseen ja suunnitteluun, arviointiin, hyvien käytänteiden jakamiseen, opetusmateriaalin laatimiseen ja koulutukseen? Näin on toimittu muun muassa Norjassa ja Tanskassa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa.

8.24 Italia alkaa avautua

Italia esitteli myöhään sunnuntai-iltana toimenpiteet tiukkojen koronavirusrajoitusten helpottamiseksi. Rajoitukset ovat kestäneet seitsemän viikkoa, nyt maassa ilmoitettiin alhaisimmat viruskuolemat maaliskuun puolivälin jälkeen. Pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että rajoituksia aletaan helpottaa 4. toukokuuta lähtien. Silloin ihmiset saavat vierailla sukulaistensa luona pieninä joukkoina ilman hengityssuojaimia. Silloin avataan myös tehtaat ja rakennustyömaat. Puistot avataan, mutta koulut aloittavat toimintansa vasta syyskuussa. Aiheesta lisää.

8.09 EK: Korona aiheutti äkillisimmän ja laaja-alaisimman pudotuksen 55 vuoteen

Elinkeinoelämän keskusliiton huhtikuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat koronaviruksen iskeneen rajusti suhdannetilanteeseen. Erityisesti palveluala on ottanut ensivaiheessa ison iskun. Suhdanneodotukset kesää kohden ovat heikot kaikilla päätoimialoilla.

– Koronavirus on laittanut kaikki ennusteet uusiksi ja nyt uidaan syvissä vesissä. Koko Suhdannebarometrin 55 vuoden historiassa tämä on äkillisin ja laaja-alaisin pudotus yritysten suhdannenäkymissä.

– Ensiksi palvelualoille tapahtunut isku on nyt leviämässä myös teollisuuteen ja rakentamiseen lähiviikkojen aikana. Toivottavasti tilanne tasaantuu, sillä investointilama jättäisi Suomeen pitkän jäljen ja vaikeuttaisi merkittävästi palautumista koronakriisistä, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Barometrin mukaan suhdanneodotukset ovat romahtaneet saldolukuun -59. 1990-luvun laman pohjalukema oli -75, joka kohdattiin vuonna 1990 lopussa.

8.07 Lapin yliopiston ylioppilaat juhlivat vappua etänä ja radiossa

Poikkeustilanteesta huolimatta Lapin yliopiston ylioppilaskunta kunnioittaa vappuperinteitä. EtäVappua vietetään 23.4.-1.5., jonka aikana opiskelijat pääsevät nauttimaan LYYn ja paikallisten järjestöjen tapahtumista. Perinteiden mukaisesti juhlinta huipentuu vappuaattoon – tällä kertaa vappuradion välityksellä! Vappuaattona vappuradio viihdyttää opiskelijoita koko päivän ja lähetyksen kautta pääsee seuraamaan niin Jätkänpatsaan lakitusta kuin osallistumaan Online-sitseillekin. Vappubrunssiakaan ei ole unohdettu, vaan tänä vuonna väsyneet juhlijat kokoontuvat vappupäivänä virkistäytymään etäyhteyksien kautta.

8.00 Ylläksen Tunturisuunnistus siirtyy elokuulle 2021

Ylläksen Rastin johtokunta päätti siirtää Suomen Tunturisuunnistus -tapahtuman elokuulle 2021. Tapahtuman alkuperäinen ajankohta oli 1.–2.8.2020.  Tuhannen osanottajan yhteislähtökilpailun järjestäminen koronaepidemian vallitessa olisi johtokunnan näkemyksen mukaan tarpeeton riski tapahtuman osallistujille ja talkoolaisille.

7.52 Koronatilanne lisännyt lukiolaisten stressiä

Suomen Lukiolaisten Liitto selvitti huhtikuussa kyselytutkimuksella, miten kevään poikkeustilanne on vaikuttanut lukiolaisiin. Kyselystä saatiin erityisen huolestuttavia tuloksia lukiolaisten kuormittumisesta. Jopa 60 prosenttia vastaajista kokee etäopiskelun henkisesti raskaaksi, kun taas viime keväänä toteutetun Lukiolaisbarometrin mukaan vastaava luku oli 40 prosenttia. Etäopiskelu siis selvästi rasittaa lukiolaisia enemmän kuin tavanomainen opiskelu. Kuormituksen kasvamisen lisäksi yli puolet vastaajista on ahdistunut koronatilanteesta.

– Kannamme suurta huolta lukiolaisten kuormittuneisuudesta. Erityisesti avoimissa vastauksissa ilmeni lukiolaisten huoli hyvinvoinnistaan sekä yksinäisyydestään. Olemme pysähtyneet näiden tulosten edessä ja vetoammekin nyt sen puolesta, että tukipalveluista pidetään huolta. Yksikään lukiolainen ei saa pudota kelkasta tai jäädä yksin, painottaa Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.

Kyselyyn vastasi noin 1500 lukiolaista.

7.30 Jäljittäminen on työlästä

Terveydenhoitohenkilökunnalla on edessään iso työ, kun koronapotilaiden altistamia ihmisiä jäljitetään entistä tarkemmin ja määrätään karanteeniin. Koronaepidemian pahiten vaivaamissa pääkaupunkiseudun kunnissa jokaista sairastunutta kohti on määrätty kotiin noin 2–3 altistunutta. Vantaalla karanteeniin laitettuja oli viime viikolla kerättyjen tietojen mukaan yli 1 200, kun sairastuneita oli samaan aikaan noin 300.  Aiheesta lisää.