Maa­nan­tain päi­vit­ty­vä uu­tis­seu­ran­ta: Suo­mes­sa nyt 700 to­det­tua tar­tun­taa, Lapin kes­kus­sai­raa­la kieltää ul­ko­puo­lis­ten vie­rai­lut, hal­li­tuk­sen mukaan liik­ku­mis­ra­joi­tuk­sis­ta voidaan säätää vielä tänään, kun­nil­le aiotaan korvata verojen lyk­käyk­set yri­tyk­sien taakan ke­ven­tä­mi­sek­si, Olym­pia­lais­ten siir­tä­mi­nen näyttää yhä var­mem­mal­ta

-

21.43: Ko­koo­muk­sen puo­lue­ko­kous siirtyy syys­kuu­hun ko­ro­na­vi­ruk­sen takia

Kokoomuksen Porissa järjestettävä puoluekokous siirtyy syyskuulle.

Kokoomuksen puoluehallitus päätti maanantaina, että puoluekokous siirtyy kolmella kuukaudella koronavirustilanteen vuoksi. Kokouspaikkana on Pori, ja päivämäärät ovat 4.–6. syyskuuta.

Perusteena siirrolle on kokousvieraiden turvallisuus, jota ei voitaisi koronavirustilanteessa taata.

21.21: Finnair peruu ku­lu­val­ta vii­kol­ta useita lentoja Lappiin

Finnair peruu kuluvalta viikolta useita lentoja lentoja Kittilään, Ivaloon ja Kuusamoon, lentoyhtiö kertoo tiedotteessaan. Finnair lentää paikkakunnille joitain lentoja sunnuntaihin asti ja tuo matkustajia kotiin.

Ensi viikon maanantaista alkaen lennot on kuitenkin peruttu. Finnair suosittelee ihmisiä hyödyntämään jäljellä olevia lentoja kotiinpaluuseen.

Sunnuntain jälkeen Lapista pääsee etelään lentäen ainoastaan Rovaniemeltä.

18.22: Mat­kus­tus­il­moi­tus­ten määrä kääntyi vii­kon­lop­pu­na las­kuun, suo­ma­lai­sia lo­mai­li­joi­ta voi olla maail­mal­la vielä noin 20 000

Voimassa olevien matkustusilmoituksen perusteella suomalaisia matkailijoita voi olla maailmalla yhä noin 20 000.

Arvio perustuu ulkoministeriöön tehtyihin matkustusilmoituksiin.

Voimassa olevia matkustusilmoituksia oli maanantaina yhteensä vähän yli 43 000. Vielä perjantaina luku oli lähes tuhat ilmoitusta suurempi.

Matkustusilmoituksen tehneistä suomalaisista noin puolet on yleensä matkailijoita ja puolet pysyvästi ulkomailla oleskelevia.

– Osa halukkaista on päässyt tulemaan Suomeen viikonlopun aikana. Täytyy toki myös muistaa, että kaikki eivät tee matkustusilmoitusta. Toisaalta osalla matka voi olla jo peruuntunut, mutta he eivät ole vielä peruneet matkustusilmoitusta, pohtii lukuja sisältö- ja viestintäasiantuntija Petra Sarias ulkoministeriöstä.

18.17: Lii­ken­ne­mää­rät maan­teil­lä ja rau­ta­teil­lä ro­mah­ta­neet

Liikennemäärät ovat pudonneet lähes neljänneksen kaikilla Suomen pääväylillä. Liikenteen määrä on vähentynyt tasaisesti siitä lähtien, kun hallitus kehotti 12. maaliskuuta välttämään turhaa liikkumista koronavirusepidemian leviämisen vuoksi.

VR ilmoittaa uusista junavuorojen supistuksista huhtikuussa. Tähän mennessä kauko- ja lähiliikenteen matkustajamäärät ovat laskeneet jyrkästi.

Kunnat keskeyttivät taksien ajamat koulukyydit, eivätkä yksityishenkilöt nappaa taksia tolpalta.

17.11: Suo­mes­sa on THL:n mukaan nyt 700 to­det­tua ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Suomessa on todettu maanantaihin 23.3. mennessä yhteensä 700 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoi THL maanantaina iltapäivällä.

Luku perustuu laboratoriovarmistettuihin lukuihin, jotka THL on kerännyt manuaalisesti suoraan sairaanhoitopiireiltä.

Luku ei vastaa todellista tilannetta, sillä läheskään kaikkia tartuntoja ei ole todennettu.

Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä. Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 50, joista 13 on tehohoidossa.

Suomessa on todettu yksi koronavirustartunnan aiheuttama kuolema. Sairaalahoidosta on jo toipunut ja kotiutunut useita henkilöitä.

Suomessa on tutkittu nyt yli 10 500 näytteenottokriteerit täyttävää näytettä. Näytteiden ilmoittamisessa ja kirjaamisessa on edelleen viiveitä.

Näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.

Suomessa on yhä yksi sairaanhoitopiiri, jonka alueella ei ole varmistettu yhtään tartuntaa. Se on Kainuu.

16.57: Ski Saariselkä sulki rinteensä maanantaina

Ski Saariselkä sulki rinteensä maanantaina kello 17.

Asiakasmäärät olivat jo maanantaihin mennessä pudonneet niin, ettei jatkamisella yhtiön operatiivisen johtajan Jarmo Katajamaan mukaan olisi ollut taloudellisesti merkitystä ainakaan positiiviseen suuntaan. Katajamaan mukaan alunperin oli ollut ajatus tarjota mökkiläisille ja paikallisille mahdollisuus jatkaa harrastusta, mutta se ei enää käynyt.

– Yhtiön hallitus on päättänyt sulkea keskuksen muuttuneen tilannekuvan vuoksi, rinneyhtiö tiedotti sunnuntaina ja selitti, että se haluaa vähentää riskiä alueen terveydenhuollon kuormittumisesta, yhtiön kertoo.

– Todettiin, että on aivan mahdotonta mitenkään järkevästi tätä toimintaa jatkaa.

16.48: Ul­ko­puo­lis­ten vie­rai­lut Lapin kes­kus­sai­raa­las­sa kiel­le­tään

Ulkopuolisten vierailut Lapin keskussairaalassa on pääosin kielletty koronavirusinfektion leviämisen ehkäisemiseksi.

Kielto perustuu hallituksen 16. maaliskuuta tekemiin linjauksiin koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa.

16.28: Met­sä­hal­li­tus sulkee tupia ja kotia Lapin mat­kai­lu­kes­kus­ten lä­hei­syy­des­sä

Metsähallituksen Luontopalvelut lukitsee Lapin matkailukeskusten lähialueilla retkeilijöiden päivätupia, taukokotia sekä päiväkäytöstä ruuhkautuneita autiotupia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

15.59: Pe­rus­suo­ma­lai­set har­kit­see ve­tä­vän­sä pois vä­li­ky­sy­myk­sen hal­li­tuk­sen tur­va­paik­ka­po­li­tii­kas­ta ajan­koh­tai­sen ko­ro­na­vi­rus­ti­lan­teen takia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä mietitään mahdollisuutta pyhittää tämä viikko eduskunnan täysistunnoissa koronaviruksen vastaisiin toimiin. Eduskuntaryhmä on kutsuttu tiistaiaamuksi koolle päättämään, vedetäänkö perussuomalaisten välikysymys hallituksen turvapaikkapolitiikasta pois.

15.11: Näin maailmalla: Lähes 350 000 saanut ko­ro­na­vi­ruk­sen – Olym­pia­lais­ten siir­tä­mi­nen näyttää yhä var­mem­mal­ta

Maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa virustartuntoja oli todettu maailmassa lähes 350 000. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 15 000 ihmistä.

Pahimmin koronaviruksesta kärsivä Italia ei vielä iltapäivällä ollut ilmoittanut uusia lukuja. Sunnuntaina kuolleisuus oli maassa matalampaa kuin lauantaina, jolloin maassa kuoli lähes 800 ihmistä viruksen aiheuttamaan sairauteen.

Kanada ja Australia ovat ilmoittaneet, etteivät maat lähetä urheilijoita Tokion olympialaisiin, jos ne järjestetään suunnitellusti kesällä. Ilmoitukset lisäsivät vaatimuksia kisojen siirtämiseksi.

Ainakin metalli- ja kemian alan työntekijät ovat ilmoittaneet maanantaina menevänsä lakkoon Lombardian maakunnassa Italiassa. Lakkoilmoitukset tulivat sen jälkeen, kun Italian hallitus antoi sunnuntaina määräyksen, että kaikkien muiden kuin välttämättömien yritysten on oltava kiinni huhtikuun alkuun saakka ja julkaisi listan yrityksistä, jotka saavat olla auki. Lakkoilevien työntekijöiden mielestä hallituksen lista on liian laaja.

Yhdysvaltain koronaviruspaketti kaatui senaatissa myöhään sunnuntai-iltana. Senaatti ajoi eteenpäin yli biljoonan dollarin pakettia, jolla vastata koronaviruksen aiheuttamiin taloudellisiin haasteisiin.

Saksassa kiellettiin sunnuntaina yli kahden ihmisen julkiset kokoontumiset, jos ihmiset eivät asu samassa taloudessa tai kokoontuminen liity töihin.

Britanniassa hallitus on puolestaan keskeyttäneensä kaikki raideliikenteen järjestämissopimukset ainakin puoleksi vuodeksi ja vastaavansa nyt raideliikenteen kustannuksista. Hallitus maksaa maan yksityisille ratayhtiöille pienen summan rahaa, jotta osa raideliikenteestä pystytään hoitamaan.

Lähes 350 000 saanut ko­ro­na­vi­ruk­sen – Olym­pia­lais­ten siir­tä­mi­nen näyttää yhä var­mem­mal­ta ja ita­lia­lai­set lak­koi­le­vat pro­tes­ti­na sille, että tehtaat saavat olla auki

15:00 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä toivotaan liikkumisen rajoittamista

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila pitää uusia liikkumisrajoituksia toivottavana ja tarpeellisena toimenpiteenä.

– Olen itse jo viime viikolla laittanut asiasta viestiä valtioneuvostolle, ja uskon, että moni muukin on, Taskila sanoo.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä on riittävästi tehohoitoa, piireistä arvioidaan.

13:20: Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 2 000:een.

Vuorokaudessa on todettu lähes 470 uutta koronakuolemaa.Kuolemantapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. Tuhannen kuolonuhrin rajan rikkoutumisesta kerrottiin perjantaina.

12:28: Kunnille aiotaan korvata yrityksille luvatut määräaikaiset verojen maksun lykkäykset

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan hallitus linjasi jo viime viikolla yrityspaketin yhteydessä, että kunnille korvataan yrityksille luvatut määräaikaiset verojen maksun lykkäykset.

Paateron mukaan muista kuntien tukitoimista voidaan päättää lisätalousarvion yhteydessä tai huhtikuun kehysriihessä. Kysymys voi olla valtionosuuksien lisäämisestä tai yhteisöveron jako-osuuksien muuttamisesta kunnille edullisemmaksi.

Paatero toisti pääministeri Sanna Marinin (sd.) toivomuksen, etteivät kunnat ala laajamittaisesti irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.

11.54:  Liik­ku­mis­ra­joi­tuk­sis­ta voidaan säätää vielä tänään – ra­vin­to­loi­ta ehkä mah­do­ton­ta määrätä sul­jet­ta­vik­si

Hallituksen tiedotustilaisuuteen osallistunut opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi, että valmius liikkumisrajoitusten tekemiseen on olemassa.

– Hallituksen viisikko on koolla tänään ja käy näitä asioita läpi. Koko viikonloppu niitä on valmisteltu.

11.11: Saamelaiskärjät ilmaisi huolensa saamelaisvanhisten puolesta: Turhaa matkailua rajoitettava

– Olen seurannut tilannetta hyvin huolestuneena ja nyt olisi jokaisen aika ottaa tilanne vakavasti ja noudattaa annettuja ohjeita. Emme halua asettaa riskiryhmiä vaaraan, erityisesti saamelaisvanhukset ovat ryhmä, jota meidän on nyt suojeltava, painottaa Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.

8.15: Suo­mes­sa on nyt 626 to­det­tua ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – var­mis­tet­tu­ja pa­ran­tu­mi­sia on vain kym­me­nen

Kuolleisuusprosentti on koko maailmassa noin 3,4 prosenttia. Suurin osa heistä on vanhuksia tai perussairaita.

8.13: Kulmuni uskoo, että suomalaisten liikkumista rajoitetaan todennäköisesti pian lisää

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Ylellä, että suomalaisten liikkumista rajoitetaan todennäköisesti lisää hyvin pian.

– Kyllä varmasti tänään ja huomenna tulee jo lisätoimia, Kulmuni vastasi kysymykseen siitä, kuinka pian maakuntien rajoja suljetaan.

Hän myös sanoi olevan mahdollista, että yökerhoja ja baareja suljetaan.

7.45: Peruskoulun 1.–3. luokan oppilaat voivat tänään mennä kouluun

Opetusministeri Li Andersson (vas.) vetoaa kuitenkin voimakkaasti vanhempiin, että mahdollisimman monet pikkukoululaiset jäisivät myös tällä viikolla kotiin.

– Vetoan Suomen vanhempiin. Nyt on tärkeintä vähentää omat ja lapsesi lähikontaktit minimiin. Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1.–3. vuosiluokilla, älä vie häntä lähiopetukseen, ellei ole pakko. Tämä on tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä, Andersson kirjoitti viikonloppuna Twitterissä.