Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Poh­jois-Ruot­sin tar­tun­nat taas nou­sus­sa, pa­ri­kym­men­tä uutta tar­tun­taa Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä, 390 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa Suo­mes­sa,

14.18 Pohjois-Ruotsin tartunnat taas nousussa

Norrbottenin toissa viikon hyvä koronatartunta suuntaus kääntyi viikolla seitsemän ikävästi uuteen nousuun. Viikon aikana pohjoisessa todettiin 742 uutta tartuntaa. Luku on toiseksi korkein sitten marraskuun lopun, jolloin tartuntoja tuli ilmi 904.

Yli puolet maakunnan tartunnoista tuli ilmi Luulajassa, jossa viikon yhteisluku oli 407. Luulajan tilanne on nopeasti kääntynyt huonompaan suuntaan, sillä vielä viikolla kuusi se oli rapeat 150 tartuntaa.

Selityksenä Luulajan ja muiden isojen kaupunkien tartuntojen kasvuun ei ole Northvoltin tartuntaketju Skellefteåsta.

Viikolla seitsemän Haaparannalla tuli ilmi 27 tartuntaa.

Övertorneålla on koronatartuntoja ilmennyt kahdeksan, kun edellisellä viikolla luku oli kolme. Pajalassa on selvitty yhdellä lisätartunnalla. Övertorneån kokonaisluku keväästä alkaen on 107 ja Pajalan 99 koronatartuntaa.

13.04 Lapin sairaanhoitopiirissä viikonlopun aikana parikymmentä uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikon aikana kaikkiaan 51 koronatartuntaa. Yhtä korkeaa tartuntamäärää ei ole mitattu sairaanhoitopiirissä kertaakaan pandemian aikana.

Edellinen ennätysviikko oli viime vuoden lopulla, jolloin Lapin sairaanhoitopiirissä oli niin sanottu jääkiekkotartuntojen ketju. Silloin tartuntoja todettiin viikon aikana 42.

Kuluneen viikonlopun aikana todettiin parikymmentä uutta tartuntaa.

Tartunnoista kaksi todettiin tulevana viikonloppuna ajettavan MM-rallin vuoksi Rovaniemelle matkustaneilla ulkomaalaisilla. Tartunnan saaneet on eristetty ja altistuneet asetettu karanteeniin.

Tartuntoja todettiin viikonloppuna myös Ylläksellä, Pellossa, Kittilässä ja Pyhällä.

12.47 Suomessa 390 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 390 uutta koronavirustartuntaa verrattuna sunnuntaina tilanteeseen. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koko maassa tartuntoja on nyt epidemian aikana todettu 54 132.

Pahin koronatilanne on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa kahden viikon tartuntamäärää 100 000:a asukasta kohti kuvaava ilmaantuvuusluku on 207,4.

11.06 Koronarokotusten eteneminen Kolarissa

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat tänään maanantaina. Ensi vaiheessa alle 70-vuotiaista 1. riskiryhmään kuuluvista rokotetaan henkilöt, joilla on:

• Elinsiirto tai kantasolusiirto

• Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

• Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

• Vaikean kroonisen munuaissairauden dialyysihoito

• Vaikean kroonisen keuhkosairauden vuoksi happirikastin

• Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ajanvaraus ma-pe kello 8–15 puh 040 845 1099

Yli 70-vuotiaiden rokotteita Kolariin saadaan viikon 9 lopussa (noin 4. maaliskuuta alkaen), jolloin jatkuu yli 80-vuotiaiden rokottamista ja heille soitetaan aika.

Viikon 10 jälkeen päästään todennäköisesti rokottamaan yli 75-vuotiaita ja sitä nuorempia ikäryhmiä, edellytyksenä se, että rokotteita saadaan kuntaan.

Kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen. Riskiryhmien rokottamisessa edetään rokotetoimitusten mukaisesti. Rokotustahti määräytyy täysin rokotteiden saatavuuden mukaan.

10.00 Länsi-Pohjassa tapausmäärät laskussa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 12 uutta koronavirustartuntaa. Tapausmäärä on hieman aiempia viikkoja matalampi.

THL:n sunnuntaina päivittyneen tilaston mukaan Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku on nyt pienempi kuin Lapin sairaanhoitopiirin. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on 36,9 tapausta 100 000 asukasta kohti, Lapin sairaanhoitopiirin 42,7 tapausta.