Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapissa 10 uutta tar­tun­taa ja 100 ihmisen al­tis­tu­mi­nen, Län­si-Poh­jas­sa yh­dek­sän tar­tun­taa, Suo­mes­sa 343

19.18. Pellon kunnantalossa todettiin koronaa

Pellon kunnanvirasto suljetaan tilapäisesti, sillä sen henkilöstöstä on löytynyt maanantaina koronatartunta.

– Sen seurauksena viisi työntekijää on altistunut ja asetettu karanteeniin. Kunnanvirasto pidetään suljettuna koko helmikuun. Henkilöstö, jonka työtehtävät mahdollistavat etätyön, on määrätty työskentelemään kotoa käsin, kertoo kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Tartunnan jäljitystyö on käynnissä. Henkilöitä, jotka ovat vierailleet kunnanvirastolla viime perjantaina (12. helmikuuta), kehotetaan tarkkailemaan terveydentilaansa ja lievimmissäkin oireissa hakeutumaan koronatestiin Pellon terveyskeskukseen.

– Ajan koronatestiin voi varata numerosta 040-713 2771. Kotitalouksiin jaetuissa paperitiedotteissa kyseinen numero oli virheellinen, Ylitalo huomauttaa.

Lapin sairaanhoitopiiri tiedotti aiemmin maanantaina, että Pellossa on todettu kaikkiaan viisi koronatartuntaa perjantain jälkeen.

16.05 Sodankylässä koronarokotukset etenevät

Yli 80-vuotiaat sekä määritellyt riskiryhmäläiset voivat varata rokotusaikoja puhelimitse tiistaiaamusta kello 8 alkaen, tiedottaa Sodankylän kunta. Riskiryhmäläisistä rokotetaan tässä vaiheessa ne, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

THL:n suosituksen mukaan tehosterokotukset toteutetaan myöhemmin keväällä.

Sunnuntaihin mennessä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita kuntalaisia oli yhteensä 628 eli noin 9 prosenttia kunnan rokotettavista yli 18-vuotiaista kuntalaisista.

Lisätietoa rokotuksista kunnan nettisivulla.

15.00 Rovaniemellä 100 henkilön joukkoaltistuminen

Rovaniemellä on ollut joukkoaltistumisia Ounasvaaran lukiossa sekä jääkiekkoharrastuksissa – karanteeniin asetettu yli 100 henkilöä

Perjantain jälkeen on Lapin sairaanhoitopiirissä todettu 10 uutta tartuntaa. Näistä seitsemän todettiin viikonloppuna ja kolme maanantaina.

Tapauksista viisi todettiin Pellossa, joista yhdessä tartunnan saanut on ollut valmiiksi karanteenissa.

Yksi todettiin Kolarissa ja henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa. Yksi todettiin Sodankylässä ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

Rovaniemellä todettiin kolme tapausta, joissa kahdessa tapauksessa henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa ja yhdessä tapauksessa tartunnan alkuperää ei tiedetä.

Viimeksi mainittuun Rovaniemen tapaukseen liittyy joukkoaltistumisia. Toista sataa henkilöä on asetettu karanteeniin. Altistumiset liittyvät Ounasvaaran lukioon sekä jääkiekkoharrastukseen.

Ounasvaaran lukiossa 13.2. todetun koronatapauksen vuoksi koulu toimii maanantaina 15.2 etäopetuksessa siihen saakka, kunnes tilannekuva on saatu selvitettyä. Viikonlopun aikana terveydenhuolto kartoitti koronatilannetta ja määräsi karanteeniin noin sata henkilöä. Altistuneet henkilöt ovat saaneet tiedon asiasta ja heidät on määrätty karanteeniin.

Koulu toimii tiistaista 16.2. alkaen lähiopetuksessa. Karanteeniin määrätyillä on oikeus seurata oppitunteja Meet-yhteydellä.

Koronanäytteenottoon tulee hakeutua herkästi infektio-oireiden alkaessa.

Meri-Lapissa viikonlopun aikana yhdeksän uutta tapausta

Viikonlopun aikana todettiin kahdeksan uutta tapausta. Viime viikolla (viikko 6) Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä 19 koronavirustapausta. Näistä 40 prosenttia oli Ruotsin puolella asuvien antamia näytteitä tai suoria tartuntoja Ruotsin puolelta. Osassa tartunnoista jäljitys on edelleen kesken. 40 prosenttia uusista tartunnoista ilmaantui karanteenien sisältä. Tuntemattomiksi jäävien tartuntojen osuus on edelleen alle 10 prosenttia, eli tartuntojen jäljittämistyö alueen kunnissa toimii tehokkaasti.

Yhteensä koronavirustapauksia on Meri-Lapissa todettu koko pandemian aikana nyt 504. Luku sisältää kaikki Länsi-Pohjassa diagnosoidut tautitapaukset.

Sairaalahoidossa on 129 koronapotilasta, joista 21 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut kahdellakymmenellä perjantaista.

12.00 Suomessa kuusi uutta koronakuolemaa ja 343 uutta tartuntaa – Hus-alueen ilmaantuvuus kaksinkertainen maan keskiarvoon verrattuna

Aiemmin tänään raportoitiin 343 uutta koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 180, mikä on 203 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on todettu puolestaan 2 693 tartuntaa. Luku on 206 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa kahden viime viikon ajalta 90,5 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Suhteellisesti eniten koronavirustapauksia esiintyy tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa ilmaantuvuus on koko maan lukuun verrattuna kaksinkertainen. Seuraavaksi korkeinta ilmaantuvuus on Vaasan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä.

Rauhallisin tautitilanne on puolestaan Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 50 662 koronatartuntaa.

Suomessa 210 000 rokotettua

Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa nyt 210 000 ihmistä. Määrä on noussut eilisestä noin 700:lla. Toisen annoksen on saanut vajaat 67 000 ihmistä.

Valtaosa rokotteen saaneista on yli 80-vuotiaita, joista yli 78 000 on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut maanantaihin mennessä yhteensä 465 haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteista. Lähes kaikki ilmoitukset on tehty kauemmin käytössä olleesta Pfizerin ja Biontechin rokotteesta.

Vajaa kolmasosa ilmoituksista on luokiteltu vakaviksi. Yleisimmin ilmoitettuina haittoina näissä olivat päänsärky, kuume ja raajakipu.