Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ko­la­ris­sa lisää tar­tun­to­ja, Lapissa kah­dek­san uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa 12 uutta tar­tun­taa, Suo­mes­sa 244 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Helsinki
-


Kolarin tartuntaketjussa lisää tartuntoja

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin viikonlopun aikana kahdeksan uutta tartuntaa. Tartunnoista kuusi todettiin Kolarissa ja ne liittyvät aiemmin todettuun tartuntaketjuun. Kaikki tartunnan saaneet olivat valmiiksi karanteenissa.

Rovaniemellä todettiin kaksi tartuntaa, joista toinen liittyy aiempaan tartuntaketjuun ja henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa. Toisen Rovaniemellä todetun tartunnan alkuperää ei vielä tarkkaan tiedetä.

Viikolla 4 todettiin yhteensä 22 tapausta, joista viisi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Vaikka Kolarissa todettiin useita tartuntoja, liittyvät ne pääsääntöisesti yhteen isoon tartuntaketjuun.

Näin ollen Kolarissakaan ei ole todettu epidemian kiihtymistä ja koko Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen epidemian perustasolla.

Länsi-Pohjassa 12 uutta tartuntaa

Viikonlopun aikana todettiin uusia koronatapauksia Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 12.

Koko viime viikolla oli 27 uutta tautitapausta. Näistä valtaosa Torniosta ja rajanylittäjiltä Ruotsin puolelta. Tarkempi analyysi on sairaanhoitopiiri ntiedotteen mukaan vielä kesken.

Testejä tehtiin 864 kappaletta.

Koronaturvaohjeiden noudattaminen tautitapausten lisääntyessä on nyt erittäin tärkeää. Työtehtävissä kasvomaskin käyttö on suositeltavaa kaikilla toimialoilla.

Näätämöön uusi testauspaikka

Inarin kunta on helpottanut koronatesteihin hakeutumista erityisesti rajaliikennettä ajatellen. Maanantaina aukesi Näätämöön testauspaikka, joka on kaikkien käytössä ma-pe kello 9-15.30.

Inarin kunnan johtava lääkäri Outi Liisanantti korostaa koronaepidemian torjunnassa testaamisen merkitystä.

– Viime viikkoina valitettavasti testausmäärät ovat olleet noin 30 prosenttia matalammat kuin loppuvuodesta 2020, Liisanantti kirjoittaa kunnan koronatiedotteessa.

Rokotukset ovat Inarin kunnassa päässeet hyvin alkuun, mutta maailmanlaajuisten tuotantovaikeuksien takia joudutaan odottamaan rokotteiden jatkamista tämän hetkisen tiedon mukaan jopa maaliskuulle.

28.1.2021 mennessä Inarissa on rokotettu yhteensä 394 henkilöä. Nyt rokotetaan vain yli 80-vuotiaita ja lisäksi annetaan tehosterokotuksia.  Annettujen aikojen perusteella yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on noin 80 prosenttia.

Tehostetun palveluasumisen asukkaista kaikki halukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen.  Seuraava rokotusryhmä ovat yli 75-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa.  Inarilaisessa ja kunnan internet-sivuilla tiedotetaan, kun pystytään jälleen jatkamaan rokotuksia.

Suomessa 244 uutta tartuntaa

Suomessa on varmistunut 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 1 391 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viimeisen viikon aikana on puolestaan raportoitu 443 tartuntaa enemmän kuin edeltävien seitsemän päivän aikana.

Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt 45 482 koronatartuntaa.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut Suomessa ja on nyt hieman vajaat 87 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Edellisten kahden viikon ilmaantuvuus oli vajaat 65 tartuntaa.

Alueista korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin 147 tartuntaa ja matalin Etelä-Karjalan hieman vajaat 19 tartuntaa per satatuhatta asukasta.

Eniten tartuntoja nuorilla aikuisilla

Paikkakunnista eniten tartuntoja todetaan edelleen pääkaupunkiseudun isoissa kaupungeissa. Helsingissä tartuntoja on kirjattu nyt runsaat 13 000, Vantaalla runsaat 5 000 ja Espoossa yli 4 600.

Ikäryhmistä eniten tartuntoja on Suomessa 20–29-vuotiailla. Heistä noin 10 000:n on nyt todettu saaneen koronaviruksen.

Koronatestejä on tehty Suomessa yhteensä yli 2,8 miljoonaa. Viime vuorokauden uusien testien määrä oli vajaat 1 300.

THL kertoi perjantaina, että koronaan liittyviä kuolemia oli raportoitu epidemian aikana yhteensä 671. Perjantaina sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi oli 126 ihmistä, joista tehohoidossa oli 20.