Pääkirjoitus
Tilaajille

Maailman vanhimman matkatoimiston, brittiläisen Thomas Cookin konkurssi kertoo matkailualan isoista riskeistä, joilta suurin ja mahtavinkaan ei ole turvassa

Britit ovat joulun ajan suurin turistiryhmä Lapissa.
Britit ovat joulun ajan suurin turistiryhmä Lapissa.
Kuva: Jussi Leinonen

1871 perustettu Thomas Cook liikuttaa noin 20 miljoonaa turistia vuosittain, parhaillaankin sen matkoilla on noin 600 000 ihmistä ympäri maailmaa. Yhtiöllä on 22 000 työntekijää ja pelkästään Iso-Britanniassa 600 matkatoimistoa. Jättiläisen kohtaloksi koitui paitsi vauhdilla kasvavan matkailualan jatkuvasti kiristyvä kilpailu nettikauppoineen myös hitaasti etenevä brexit, jonka mukanaan tuoma epävarmuus on saanut brittimatkailijat panttaamaan lomamatkojen varaamista.

Konkurssi peruu useiden pohjoismaisten matkatoimistojenkin asiakkaiden matkat. Thomas Cook Northern Europeen kuuluvat pohjoismaisista matkanjärjestäjistä Tjäreborg, Ving, Spies ja Globetrotter. Tytäryhtiö Tjäreborg, joka on Suomen kolmanneksi suurin matkanjärjestäjä 185 000 vuotuisella matkallaan, perui heti kaikki lentonsa ja kertoi etsivänsä parhaillaan sen lomamatkoilla oleville, noin 3 000 suomalaiselle paluukyydin kotiin. Thomas Cook Airlines on lentänyt suoria lomamatkoja syksyisin ja talvisin Helsinki-Vantaan lentokentän lisäksi Tampereelta, Turusta, Oulusta, Vaasasta ja Kuopiosta, muttei Lapin kentiltä. Kaikki lennot loppuvat saman tien.