Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Lukijalta: Yhteistyötä, ei väheksymistä

Emeritusprofessori Kari Remes on huolissaan “ferritiinivillityksestä” (LK 25.11.). Hänestä ferritiini on tarpeen määrittää vain, kun tutkitaan anemiaa.

Emeritusprofessori Kari Remes on huolissaan “ferritiinivillityksestä” (LK 25.11.). Hänestä ferritiini on tarpeen määrittää vain, kun tutkitaan anemiaa. Hänen mukaansa potilas toivoo usein ferritiinimittausta epämääräisten väsymysoireiden takia, jotta oireille löytyisi "salonkikelpoinen" selitys. Remeksestä raudanpuute ilman anemiaa on villitys, eikä sen merkityksestä ole varmaa tietoa.

Me raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsivät tiedämme, että ravintoainepuutoksellamme on jokin syy. Terveydenhuollon tehtävänä selvittää ja hoitaa se. Tiedämme, että epämääräiset väsymysoireet voivat olla raudanpuutteen ilman anemiaa oireita, mutta että ne voivat liittyä myös muuhun. Tiedämme, että raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaa muitakin oireita, joista osa voi olla terveydelle ja työssä jaksamiselle haitallisia. Oireita ovat muun muassa sydämen rytmihäiriöt, nopea leposyke, hengenahdistus, lihasten kipeytyminen ja huono palautuminen, levottomat jalat, nielemisvaikeus, muistihäiriöt, keskittymiskyvyn puute ja lapsettomuus.