Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Ui­ma­hal­li pal­ve­lee par­hai­ten kes­kus­tas­sa –e­si­mer­kik­si lin­ja-au­to­ase­man ton­til­la

Linja-autoaseman tontti olisi kirjoittajan mielestä hyvä sijainti uimahallille.
Linja-autoaseman tontti olisi kirjoittajan mielestä hyvä sijainti uimahallille.
Kuva: Anssi Jokiranta

Liikuntapaikat ovat ansaitusti kuntavaalien ykkösteemoja. Rovaniemen kestoteemana on ollut uimahalli.

Kuluvalla valtuustokaudella sopuun pyrittiin valtuustosopimuksen kirjauksella: “Uimahallihanke toteutetaan kustannustehokkaalla toteutusmallilla ja huomioidaan kahden uimahallin olemassaolo”.

Sopimuksen pitävyyttä ja vaikutusta valmisteluun on koeteltu. Ensimmäisenä testinä voidaan pitää silloisen vapaa-ajanlautakunnan talousarviota valmistelevaa kokousta, jossa kokoomuksen väki irtisanoutui sovitusta.

Oman mausteensa uimahallisoppaan tuo Rovaniemen kaupungin liikuntapaikkarakentamista koskeva hakemus Lapin aluehallintovirastolle, jossa todetaan että: ”Kaupunki rakentaa uuden uimahallin Ounasvaaralle. Sen on tarkoitus korvata sekä vanheneva uimahalli Vesihiisi että Lapin urheiluopiston uimahalli.”.

Uimahalliepisodi toimii hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka haastavaa yhdessä sopiminen ja yhteiseen maaliin pelaaminen on. Onnistumiseen vaaditaan yhteinen käsitys tavoitteesta ja tilannekuvasta.

En odota yksimielisyyttä uimahalli-asiassa. Kannustan kuitenkin jokaista kuntavaaleissa ehdolle aikovaa muodostamaan selkeän mielipiteen asiasta.

Valtuuston linjaus uimahalli-investoinnin ja operoinnin toimintamallin uudelleen arvioimisesta on hyvä. Mikäli kahden hallin malli ei ole realistinen, palataan sijainnin suhteen lähtöruutuun, muita suunnitelmia voitaneen edelleen hyödyntää.

Kaupunkisuunnittelun lähtökohtana tulee olla väestön omatoimisen liikkumisen, kuten kävelyn ja pyöräilyn edistäminen, joka ei toteudu uimahallipalveluja vaaralle vietäessä. Ounasvaaran saavutettavuutta tarkasteltaessa ei voi tuijottaa vain kilometrejä korkeuseron muodostaessa suurimman haasteen – nimimerkillä usseemman kerran matkan pyörällä taittanut. Rovaniemeläisiä parhaiten palveleva halli sijaitsee keskustassa, esimerkiksi linja-autoaseman tontilla.

Myös urheiluopiston uimahallin kohtalo tulee ratkaistavaksi. Pohdittavaksi tulee, millainen konsepti palvelee parhaiten urheiluopistoa ja Santasportin käyttäjiä.

Näen, että majoitus- ja muiden oheispalvelujen käytön näkökulmasta uimahallia tärkeämpi investointi on uusi palloiluhalli. Kuten tiedossa on, Ounashalli ei vastaa mitoituksen osalta vaatimuksiin ja on ylibuukattu. Junioreille ei riitä vuoroja saatikka kaltaisilleni höntsäfutaajille.

Tiina OutilaKaupunginvaltuutettu (vas.) Vasemmistoliiton Rovaniemen kunnallisjärjestön puheenjohtaja