Rovaniemen sijoitussotkut: Ro­va­nie­men kau­pun­ki va­lit­taa ho­vi­oi­keu­teen Heli Vä­li­kan­kaan ja Jussi Päk­ki­län tuo­miois­ta

Kuusamon Suurpetokeskus: Eläimiä ei voida siirtää Kor­kea­saa­ren, Ranuan tai Ähtärin eläin­tar­hoi­hin – pe­las­ta­vat­ko Eu­roo­pan eläin­tar­ha­jär­jes­tö ja vien­ti­lu­pa?

kolumni: Yh­tey­den­pi­to on vaikea laji

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tyhjät kiin­teis­töt purkuun valtion avus­tuk­sel­la

Olen kuntajohtajien kokouksissa ja seutukaupunkiverkostossa tuonut usein esille huoleni kuntataloudesta. Yhä useampi kunta tekee tappiollisia tilinpäätöksiä ja kriisikuntakriteerit uhkaavat entistä useampia.

Yksi talouteen vaikuttava tekijä on tyhjillään tai vajaakäytöllä olevat vanhat kiinteistöt, kuten käytöstä poistetut koulut tai hallit. Monissa kunnissa ollaan tilanteessa, jossa tyhjä kiinteistö aiheuttaa merkittäviä ylläpitokuluja. Tyypillisesti puhutaan kouluissa jopa 50 000–100 000 euron vuosikulusta. Alueella, jossa ei ole markkinoita ja asukasluku vähenee eli kukaan ei ole kiinnostunut ostamaan kohteita, ne pysyvät kuntien omistuksessa aiheuttaen joka vuosi tarpeettomia kuluja.