Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa palaa oma­ko­ti­ta­lon sauna – ­sam­mu­tus­työt käyn­nis­sä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tuu­li­voi­ma­loi­ta kult­tuu­ri­mai­se­maan

Tornion pohjoisosiin suunnitellaan tuulivoimalaloita keskeille kauneinta kulttuurimaisemaa. Alue kuuluu Korpikylästä lähtien Perä-Pohjolan vaara- ja jokiseutuun, joka eroaa alavammasta rannikkoseudusta. Korpikylästä alkaa komeampi vaaramaisema.

Tornionjokilaaksoa luonnehtii leveä jokiuoma, sitä seuraava jokilaakso ja laajat tulvaniittysaaret. Tornionlaakson eteläisissä osissa vanhat talot pihapiireineen ovat säilyneet Lapin sodalta. Maisema rehevässä Etelä-Lapissa on kaunis ja ainutlaatuinen. Ylempänä jokivarressa vanhoja hirsitaloja pihapiireineen ei juuri näy.

Asutus seuraa nauhamaisesti teiden varsia. Jokilaaksoja ympäröivät rehevät metsät ja suomaat. Yhtenäisen Tornionlaakson kulttuurimaisema jatkuu vastarannalla. Maisemallisia kohokohtia ovat Tornion puolella Kukkolan- ja Matkakoski, Ylitornion eteläosassa Vuennonkoski on luonteeltaan erämaisempi ja sen koskiosuus on erityisen pitkä.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita