kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tärkein kult­tuu­ri­lai­tok­sem­me

Virpi Suutarin tuore elokuva ”Aalto” on kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme ja arkkitehtipuolisoidensa Ainon ja Elissan elämää inhimillisesti kuvaava upea dokumentti. Aallon arkkitehtuuri sai kansainvälistä huomiota 1930-luvulla hänen työnsä tultua esille New Yorkissa. Aallon suunnittelemat omaperäiset rakennukset opiskelija-asunnoista asuintaloihin, kirkkoihin ja julkisiin rakennuksiin loivat hänen maineensa.

Aalto oli suunnittelemassa Rovaniemelle Lapin sodassa tuhotun kauppalan asemakaavaa. Kaava toteutettiin vain osittain. Kun kauppalasta haluttiin kaupunki, mikä toteutui 60 vuotta sitten, nousi esille kirjaston ja hallinto- ja kulttuurikeskuksen luominen. Sivistystahtoinen hallinto halusi parhaan mahdollisen suunnittelijan. Näin Alvar Aalto loi 60-luvulla maamme parhaiten toimivan kirjaston. Julkisivultaan näyttävä Oodi-kirjasto Helsingissä voittaa omamme vain kokonsa puolesta.

Varhaisnuorena astuessani Rovaniemen Aalto-kirjaston pääsaliin vaikutus oli häikäisevä: virastotalon vierellä olleen pikkukirjaston ahtauden korvasi kiehtova avara tila houkuttelevine kirjarivistöineen kahdessa tasossa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi