tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Psyyk­ki­ses­ti huo­no­kun­toi­set avun tar­pees­sa

Näkökulma

Poikkeusolojen alkaessa maaliskuussa kunnat, kaupungit ja järjestöt joutuivat nopeasti supistamaan tai sulkemaan mielenterveyspalvelujaan. Valtaosa päivätoiminnoista ja vertaistukiryhmistä keskeytyi, terapia- ja hoitotapaamiset järjestettiin etänä puhelin- tai videoyhteyksin. Pääsykriteerit psykiatriseen hoitoon tiukentuivat, avohoidon lähetteiden teko ja sovitut tapaamiset siirrettiin myöhemmäksi.

Koronakevään aikana itsemurhien määrät ovat paikoin lisääntyneet jopa 15 prosenttia. Kasvokkaisen psykiatrisen hoidon väheneminen ja kiireettömän hoidon siirtyminen ovat näkyneet psyykkisenä oireiluna muun muassa Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelimessa, johon on soittanut ennätysmäärä ihmisiä tänä keväänä.

Puhelimeen tuli tammi-huhtikuussa yli 80 000 soittoyritystä, mikä on lähes 46 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yhteydenotoista etenkin itsemurha-ajatuksiin ja itsetuhoiseen käytökseen liittyvät keskustelut ovat lisääntyneet. Samansuuntainen on tilanne nuorille suunnatussa Sekasin-chatissä ja Sekasin Gamingissä. Yhteydenotoissa on ollut viime viikkoina yhä enemmän huonokuntoisia yhteydenottajia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.