Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Pan­de­mia­vä­sy­mys­tä ei pidä purkaa naa­pu­rei­hin

Korona koettelee kaikkia Pohjoismaita ja sillä on suuria henkilökohtaisia vaikutuksia. Aiemmin itsestään selvinä pitämämme asiat, kuten läheisten tapaaminen, juhlien järjestäminen ja isot tapahtumat ovat vaihtuneet eristäytymiseen. Siitä seuraa stressiä, huolta ja pelkoa: kuka on mahdollinen tartuttaja, ketä pitäisi välttää?

Pandemia on vaikeuttanut erityisesti Pohjoismaiden raja-alueiden elämää. Maat ovat päätyneet torjumaan pandemiaa eri tavoin ja raja-alueiden asukkaat ovat joutuneet sopeutumaan epäyhtenäisiin rajoituksiin. Aiemmin abstraktina pidetystä rajasta on yhtäkkiä tullut konkreettinen kansojemme erottaja. Tämä luonnollisesti ärsyttää ihmisiä, jotka ovat liikkuneet sukupolvien ajan vapaasti maiden välillä. Se aiheuttaa myös jännitteitä parhaimpienkin pohjoismaisten naapurien välille.

Pandemian aikana on kuultu huolestuttavia tarinoita sisar- ja veljeskansojemme välillä kytevästä epäluulosta. Kohteeksi joutuneet ovat kokeneet tulleensa jopa kiusatuiksi. Vaikka kyse on ehkä harvalukuisista yksittäistapauksista, tuomitsemme ne jyrkästi.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi