Kolumni: Taide on lää­ket­tä moneen pulmaan

Hukkumiset: Joka toisen huk­ku­mi­sen taus­tal­la piilee suo­ma­lai­sil­le tyy­pil­li­nen sairaus

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Onko Ro­va­nie­mi vain entinen ur­hei­lu­kau­pun­ki?

Tuntuu surulliselta ajatella niitä hyviä aikoja, jolloin kotikaupunkimme taisteli monissa lajeissa maamme ykkösasemasta. Tänä päivänä emme kilpaile podiumeista monessakaan lajissa. Johanna Peiponen taitaa olla niitä vähäisiä väriläiskiä, mitä Rovaniemen taivaalla välkehtii.

Aikoinaan tehtiin iso betonimäki, ja meillä oli mäkimiehinä Suomen, jopa maailman huippuja. Tänne rakennettiin urheiluopisto jossa kehittyi koviakin tekijöitä, Esko Parpala yksi heistä. Jäähalli tehty, keskuskenttää on uudistettu ja saatu maistaakin Ropsin menestyksistä.

Uimahallejakin löytyy kaksin kappalein ja monille muillekin lajeille arvostetut puitteet.

Yksi jättilajeista, luistelu, puuttuu kokonaan. Jouko Jokinen oli aikanaan ehdotonta maailman eliittiä. Entä pyöräily, voimistelu ynnä muut entiset valtalajit?

Ounasvaara talviurheilukeskuksena on yksi maamme parhaimmista paikoista harrastaa talvilajeja, kultamitalistit Antti Hyvärinen ja Jouko Törmänen eturivissä, sekä paljon muuta Suomen urheilukermaa.

Missä vika? Onko osaavien valmentajien puute?

Joku huippu tulee maailmankartallekin, kuten Mannisen sisarukset sekä Tanja Poutiainen, mutta uutta kasvua saadaan odottaa.

Yhdistetyssä on kuitenkin valoa näkyvissä ehkäpä jo muutaman vuoden päästä. Kamppailulajeista uskaltaa toivoa useampiakin SM-tason voittajia, sillä nuorten sarjoissa on päästy maistelemaan sitä parasta. Korona sotkee näitäkin odotuksia kuten muutakin urheilun saralla tehtyä työtä.

Rovaniemi on opiskelijakaupunki, joten uskoisi tänne eksyvän kilpailijoita ja sellaisia valmentajiakin joiden motivaatio on sellaisella tasolla, kuin se huippu-urheilussa kuuluu ollakin.

Pentti Sääskilahti