Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä, mutta on yhä väl­tet­tä­vis­sä – sel­kä­voi­tos­ta on turha kum­man­kaan haa­veil­la

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Miten muualla pär­jä­tään ilman lo­hi­re­gaa­lia?

Matti Myllykangas puolustaa (LK 30.1.) lohiregaalia Tornionjoen kalastuksen järjestämisessä. Hänestä kalastusta ei voi muutoin järjestää kelvollisesti. Miten se osataan muualla? Olemme ainoat, joita valtion regaaliorjuus kurittaa.

Jos satapaikkaiseen ravintolaan pääsee kerralla tuhat janoista asiakasta, jotka ottavat tarjoilun omiin käsiinsä, syntyy hallitsematon kaaos. Siitä ei seuraa hyvää. Sama pätee kalastuksen järjestämiseen Väylällä. Yhteislupa myy omaan lukuunsa rajoittamattomasti lupia toisen alueelle. Seurauksena on villinlännen meininki, joka on suurin este laadukkaan kalastusmatkailun ja siitä saatavan toimeentulon kehittymiselle. Tappiot jokivarren elinkeinolle ovat jo valtavat.

Vaikka yhteislupa vie lupatulot paikallisilta, se laiminlyö kalastuksen järjestämiseen kuuluvat velvoitteet ja vastuun. Laadukkaan kalastuksen järjestäminen estetään regaalin vetoamalla. Normiperusteinen valvonta puuttuu. Tilalla on järjestelmä, jonka pääasiallinen tehtävä on lohiregaalin ylläpitäminen ilman lainperustaa. Tuloksena on kalastusoikeuden haltijoihin kohdistuva vihapuhe, jopa väkivallan uhka.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.