Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Mistä rahat hy­vin­voin­tiin?

Kapitalististen markkinoiden kyky hoitaa kansalaisten hyvinvointia koronan jälkeen joutuu uudelleen puntarointiin. Talouskasvu, joka on kapitalismin ainoa käyttövoima, supistuu koko maailmassa Suomi mukaan lukien. Miten hyvinvointipalvelut rahoitetaan, kun kasvavista tulo- ja varallisuuseroista johtuen köyhillä ei ole varaa maksaa veroja ja rikkaat eivät halua maksaa?

Erinomaisen esimerkin tarjoaa Oxfam-järjestön tiedotus, jonka mukaan viiden huippumuotitalon toimitusjohtajat tienaavat neljässä päivässä yhtä paljon kuin bangladeshilainen tekstiilityöntekijä elinaikanaan. He tekevät vaatteemme, puhelimemme ja kasvattavat riisimme, jotta taataan halpojen tuotteiden vakaa tarjonta sekä yritysten voittojen ja miljardöörisijoittajien varallisuuksien kasvu.

Sekä hallituksessa että oppositiossa istuu puoluejohtajia, joille tuli jo kiire vappupuheissaan aloittaa maalailu uhkakuvista, kuinka valtion velat lankeavat tulevien sukupolvien maksettaviksi, ellei köyhiltä leikata ja ettei jakovaraa ole. He unohtivat, että velkoja maksavat vielä pitkään myös yli 40-vuotiaat työntekijät, jos yritykset eivät ole heitä koronan varjolla kilometritehtaalle laittaneet.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.