Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Lukijalta: Milloin talo on elinkaarensa lopussa?

Rovaniemen tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala sanoo usein, talo on elinkaarensa lopussa, vaikka talo olisikin vasta 50–60-vuotias eli 1950–1960-luvulla tehty. Se on tullut tilaliikelaitoksen mielestä jo tiensä päähän, puhumattakaan vanhemmista rakennuksista, koska niitä ei ole osattu tai haluttu ajoissa ylläpitää ja hoitaa asianmukaisesti.

Muualla maailmassa vanhoja taloja, nyt puhutaan satojakin vuosia vanhoista, pyritään suojelemaan ja jopa entistämään. Ei Rovaniemellä. Vaikka saksalaiset eivät olisi polttaneet Rovaniemeltä yhtään taloa, olisi ne jo purettu. Tilalle olisi rakennettu elementtipunkkereita, niin kuin Rovaniemellä koko ajan tehdään. Minkäänlaista yksilöllisyyttä ei rakentamisessa ole.

Ei ole enää monta vanhaa rakennusta jätettäväksi jälkipolville malliksi vanhasta, yksilöllisestä rakentamisesta. Ei, koska lausahdus "tullut jo elinkaarensa loppuun" tarkoittaa rakennuksen tuhoa. Se jätetään hoitamatta ja homehtumaan, jolloin se on purettava. Tilalle nousee jonkun tietyn rakentajan tusinakortteleita.

Ilman jokea ja Ounasvaaraa Rovaniemi olisi aika ruma kaupunki. Yksi hyvä esimerkki on vanhan asemarakennuksen vieressä oleva parkkibunkkeri. Miten tuommonen on saanut edes rakennuslupaa? Nyt ei saa jättää enää yhtään puutaloa suojelematta.