Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi nuoret eh­dok­kaat edes kam­pan­joi­vat? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Lokka ei ollut par­ti­saa­ni­liik­kees­sä

Tuure Neitola kirjoitti (LK 18.11.), mikä on totuus Lokan partisaanihyökkäyksessä. Totuus ei ole epäselvä, eikä se voi olla mielipide.

Lokkaan hyökkäsi Karjalan rintaman partisaaniliikkeen Stalinets-partisaaniosasto 14.7.1944 kello 17.45 ja tappoi 21 siviiliä. Vasili Gontarenkon komentama osasto oli saanut tehtäväkseen tuhota Lokan varuskunta. Tehtäväsuunnitelman oli allekirjoittanut partisaaniliikkeen esikuntapäällikkö Sergei Vershinin. Todellisuudessa esikunta tiesi Lokan olevan siviilikylä, sillä sinne oli lähetetty aikaisemmin vakoilijoiksi alkuperäisiä Sompion miehiä, jotka olivat menneet salateitse Neuvostoliittoon. Karjalan partisaaniliikkeen tehtävänä oli tehdä tuhoa ja herättää pelkoa Suomessa.

Neitolan kirjoitus on esimerkki ei-rakentavasta keskustelusta, joka ei pohjaudu faktatietoihin. Neuvostoliiton aikana vuosikymmenten vaikeneminen tuotti huhuja, virheellisiä tulkintoja ja värittyneitä mielipiteitä. Tämä on inhimillistä. Traumaattiset tapahtumat, joihin ei löydy tai ei haeta selitystä, laittavat liikkeelle sitkeästi eläviä huhuja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.