lautapelit: Etsi kar­tal­ta mur­haa­ja, tai syötä kis­san­pen­tu­ja – pukin kont­tiin voi löytää mui­ta­kin lau­ta­pe­le­jä kuin vanhoja klas­si­koi­ta

leikkipuisto: Se­vet­ti­jär­ven lapset saivat äkäisen nä­köi­sen jou­lu­lah­jan koulun pihalle

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Lohen pa­laut­ta­mi­seen tar­vit­tai­siin ihme

Karvalakkiryhmä on käynyt Helsingin herroilta vaatimassa Kemijoen lohen palauttamista ilman alueen omistajien ja valtioenemmistöisen Kemijoki Oy:n valtuutusta. Tulee mieleen radion vanha maamiehen tietolaari, jossa kysytään saako toisen tontille rakentaa – ja jos ei, niin miksi. Sekä vesialueen omistajia edustavat neljä kalatalousaluetta että Kemijoki Oy suhtautuvat varauksella lohen palauttamismahdollisuuksiin, mutta eivät kylläkään estä asian selvittämistä entistä perusteellisemmin.

Näin mututuntumalta tuntuisi ihmeeltä, jos yksikin lohi onnistuisi nousemaan viiden voimalaitoksen yläpuolelle lohiportaiksi kutsuttujen lirinöiden kautta. Kudun jälkeinen paluu Perämereen olisikin toinen seikkailu turbiinilapojen läpi. Mikäli kuvitteellinen smoltti lähtisi vaistonsa pakottamana valumaan alas merta kohti, sillä olisi edessään lähes voittamattomilta tuntuvia esteitä. Miten smolttiparka selviäisi voimalaitosten turbiinilavoista ehjänä ja millä todennäköisyydellä se onnistuisi pääsemään viiden patoaltaan läpi joutumatta petokalojen suihin?