Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Lää­kin­näl­lis­tä kun­tou­tus­ta ei saa unohtaa

Kunnan tehtävä on järjestää sairaanhoitoon liittyvä lääkinnällinen kuntoutus kaikille yhdenvertaisesti. Rovaniemellä perusturvalautakunta on hyväksynyt saatavuuteen liittyvät periaatteet 2012, mutta linjaukset ovat jääneet päivittämättä.

Perusterveydenhuollossa on oltava kuntoutuksesta vastaavia lääkäreitä, jotka perehtyvät, minkälaista kuntoutusta asiakas tarvitsee – esimerkiksi fysio-, toiminta-, puhe- ja psykoterapiaa. Olisi hyvä, että sama lääkäri arvioisi tiiminsä kanssa terapioiden vaikutusta asiakkaan kokonaisvaltaiseen toimintakykyyn ja terveyteen. Perusterveydenhuollon on annettava aikoja kuntoutussuunnitelmia varten, sillä monilla meistä on usein muitakin sairauksia, jotka vaikuttavat terveyteen.

Entä jos perusterveyshuollon lääkinnällinen kuntoutus ei riitä? Kaupungin perusterveyshuollon on ohjattava asiakkaita Kelan vaativan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Ennen vaativan kuntoutussuunnitelman tekoa me joudumme kiertämään lääkäriltä lääkärille vuosia, sillä kukaan ei neuvo, mitä tietoja tai lausuntoja tarvitset. Lausuntojen hankkiminen ollut kaikille raskainta sairauksien ja kivun keskellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.