Nimitykset: Sauli Pah­ka­sa­lo on Lapin Kansan uusi pää­toi­mit­ta­ja

Työelämä: Teol­li­suus­liit­to ja am­mat­ti­liit­to Pro aloit­ta­vat tiis­tai­na työ­tais­te­lu­toi­met, ulos­mars­se­ja Lapissa ja Oulussa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kun­ta­de­mo­kra­tian to­teu­dut­tu­va myös va­rus­kun­nis­sa

Kevään kuntavaaleissa jokaisella äänivaltaisella suomalaisella on käytössään ääni, jolla vaikuttaa oman kuntansa päätöksentekoon. Vaaleissa päätetään muun muassa kunnan palveluista, infrastruktuurista ja verotuksesta. Onkin tärkeää, että jokaisella on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua kuntansa päätöksentekoon.

Kaikkien kohdalla yhdenvertaisuus ei toteudu. Esimerkiksi varusmiesikäisten miesten äänestysaktiivisuus on huomattavasti yleistä äänestysaktiivisuutta matalampaa. Varsinkin palveluksessa oleminen varsinaisena vaalipäivänä voi hankaloittaa varusmiesten ja -naisten mahdollisuuksia käyttää ääntä kuntavaaleissa. Nykylain mukaan ennakkoäänestyspaikan perustaminen ei ole myöskään mahdollista sotilastilaksi eristetyllä alueella.

Asevelvollisten edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto ja puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finland ry ovatkin esittäneet huolensa varusmiesten matalasta äänestysaktiivisuudesta ja poliittisten oikeuksien toteutumisesta kevään kuntavaaleissa. Ne ovat esittäneet vaalilain muuttamista siten, että varuskunnat lisätään vaalilain 9. pykälässä eriteltyjen äänestyspaikkojen listalle.

Nopea ja konkreettinen keino kevään kuntavaaleja ajatellen olisi myös tuoda äänestyspaikat mahdollisimman lähelle varusmiehiä, esimerkiksi varuskuntien läheisyyteen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.