uimarannat: Si­ni­le­vä­kau­si on alkanut La­pis­sa­kin – ha­vain­to­ja etenkin Pe­rä­me­ren ran­ni­kol­ta

pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alueen pitää olla valmis puolen vuoden päästä – joh­ta­ja­va­lin­nat ovat työl­lis­tä­neet eikä ra­di­kaa­lei­hin muu­tok­siin tunnu olevan aikaa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kriisi lisää ra­ja­yh­teis­työ­tä Poh­jois­mai­den välillä

Näkökulma

Koronapandemian vaikutukset tuntuvat erityisen raskailta Pohjoismaiden raja-alueilla. Kymmeniä tuhansia ihmisiä matkustaa tavallisesti päivittäin rajan yli, mutta nyt he joutuvat jäämään kotiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen kansallisten rajoitusten takia. Tällä on merkittävä vaikutus Pohjoismaiden raja-alueiden taajamiin, ennen kaikkea taloudellisessa mielessä. Se romuttaa myös vapaata liikkuvuutta, joka on jo vuosikymmenien ajan ollut Pohjolan vahva tavaramerkki.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pohjoismaisen yhteistyön vauhti olisi pysähtynyt. Päinvastoin. Yhteydenpito poliitikkojen välillä on entisestään vilkastunut Pohjoismaissa, ja kontaktit rajojen yli ovat jopa tiivistyneet verrattuna aikaan ennen koronaa. Kriisin kohdatessa on luonnollista, että poliitikot kääntyvät pohjoismaisten naapuriensa puoleen vaihtaakseen tietoa ja parhaita käytänteitä.