Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kepun it­se­pe­tos jatkuu

Keskustan valtuustoryhmän konservatiivisiipi jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan säestämänä itsepetoksen ja pilvilinnojen tiellä (LK 15.10.) maalailemalla mihinkään perustumattomia harhakuvia koululaisten määrän äkillisestä ryöpsähdyksestä Rovaniemen kylissä. Suomessa syntyi 2019 liki 15 000 vauvaa vähemmän kuin 2010. Viimeksi näin alhaisissa syntyvyyslukemissa on oltu nälkävuonna 1868. Tämä näkyy väestöennusteessa, jonka mukaan Rovaniemen kouluikäisten (7–13-vuotiaat) lasten määrä laskee lähimmän viiden vuoden aikana noin 600:lla ja kymmenen vuoden aikana yli tuhannella. Vaikka koulujen lakkauttamiset ovat aina kipeitä päätöksiä, faktoja on syytä kunnioittaa: oppilaita ei kerta kaikkiaan riitä läheskään jokaiseen kouluun.

Vaikka lasten määrä vähenee, väestö kasvaa. Kasvu perustuu täysin maahanmuuttoon. Aluekehityksen konsulttitoimisto MDI:n analyysin mukaan koko maan osalta alkuvuoden 2020 väestönlisäys perustui vain kaupunkimaisten kuntien väestönlisäykseen. Kiinnostuksen tai mielenkiinnon kasvusta maallemuuttoa kohtaan on vielä pitkä matka toteutuneisiin valintoihin, päätöksiin ja tekoihin.

Vaikka mielenkiinto maaseutumaisiin kyliin lisääntyisikin, Rovaniemi pystyy tarjoamaan vaihtoehtoja.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi