Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Kenen vas­tuul­la on is­tu­tus­ten hoito?

Lukija on huolissaan Rovaniemen kaupungin istutuksista. Kuva Lapinkävijäntieltä.
Lukija on huolissaan Rovaniemen kaupungin istutuksista. Kuva Lapinkävijäntieltä.

Surettaa, kiukuttaa, harmittaa, jopa itkettää niin paljon, että piti alkaa lehden palstalla ihmetellä ja kyseenalaistaa kaupunkimme ulkoalueiden hoitoa. Kenenkähän vastuulla kaupungin puutarhojen ja ulkoalueiden hoito nykyään on? Ulkoistettu, minua valistettiin.

Heinäkuun aikana oli mahdollista ihailla kiitollisin mielin, kun koko viime kesän, aina marraskuuhun saakka kestäneen Lapinkävijäntien katuremontin jälkityöt käynnistyivät. Viimein tälle kaupungin keskeiselle kadun varrelle istutettiin runsaasti erilaisia pensasistutuksia ja koivuja.

Oli mieli hyvä ja saattoi jopa ajatella, että kaupungin kaunein kadunvarsi saattaa olla kehkeytymässä Lapinkävijäntielle.

Elokuun puolessa välissä saviheinä ja muut rikkakasvit ovat valloittaneet istutuksista osan niin, että yrittäessäni kiskoa saviheinää irti oli lähteä kauniit istutukset rikkakasvien suurien juurien mukana. En rohjennut enempää, etten saa syytteitä ilkivallasta.

Vetoan vakavasti kaupungin puutarhaistutuksista huolehtivaan tahoon ja pyydän, että hoitaisitte mitä pikimmin rikkaruohot pois arvokkaiden istuksien joukosta. On sulaa hulluutta istuttaa verorahoin kasveja, jollei niiden jälkihoitoa ole järjestetty.

Hyvät ihmiset sentään, käykää katsomassa, mitä on tapahtunut: rikkakasvit ovat paikoin puolen metrin mittaisia. Onneksi osaan istutusalueista on laitettu haketta tai kivimurskaa, jolloin ne ovat säästyneet rikkakasvien tuholta.

On turha sanoa, ettei ole resursseja hoitaa. Kasveja tärkeämpää on nyt koronaepidemian hoito ja kaikki mahdollinen muu. Kyllä, mutta silti sanon, että resursseja pitää löytyä myös ympäristöstämme huolehtimiseen.

Ellei ulkoistettu firma kykene tai osaa työtä tehdä, vaihtakaa se. Sopimukset voidaan sanoa irti. Osaajia ja työtä pelkäämättömiä yrittäjiä varmasti löytyy.

Harmittaa istutuksien peittyminen rikkakasveihin. Toivon, että minun eikä muidenkaan kaupunkilaisten verorahoja haaskata tällä tavalla – istutetaan ja jätetään kasvit oman onnensa varaan.

En tiedä, itkenkö, nauranko vai mitä pitäisi tehdä? Mahtaako mikään auttaa, ja ymmärretäänkö kaupungin taholla, mitä haittaa jatkossakin nyt kukkineet, siemeniään maahan pudottaneet rikkakasvit ovat ehtineet jo aiheuttaa.