Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ju­mis­ko­joen vesistö saa­tet­ta­va luon­non­ti­laan

Lapin ely-keskuksen aloitti keväällä 2019 Pohjolan Voima Oy:n (PVO) omistaman Jumiskon voimalaitoksen aiheuttamien säännöstelyhaittojen selvitystyön kuntalaisaloitteen pohjalta. Vielä keskeneräinen Suolijärvien vesistöanalyysi kertoo yksiselitteisesti sen, kuinka 1950-luvulla annetut, sota-ajan poikkeustilalakiin perustuvat väliaikaiset ja yhä voimassa olevat luvat järvien säännöstelyrajoista (vaihtelu 3 metriä) ovat järjettömiä matalilla järvialueilla (keskisyvyys 4,3 metriä).

Säännöstelyhaittojen selvitystyö jatkuu syksyllä ilmastonmuutos- ja Jumiskojoen vesistöanalyysilla ja ensi vuonna kylien kuulemisilla.  Suomen matkailuoppaassa 1927 Jumiskojokea kuvataan erityisen koskirikkaaksi joeksi, joka on kuuluisa harjuksista. 30 kilometrin matkalla luonnonkaunis Jumiskojoki pudottaa Suolijärvien vedet sadan metrin korkeudelta Kemijärveen.

Joessa elää edelleen uhanalainen ja suojeltu jokihelmisimpukka eli raakku. Jumiskojoki koskineen ja sen kauniit järvialueet runsaine saarineen olisivat taloudellisesti arvokkaampia vapaina virtavesinä matkailukäytössä kuin energiatuotannossa. Tänä kesänä olemmekin saaneet nauttia lähes luonnontilaisista järvimaisemista runsaslumisen talven johdosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.