Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Joo­mie­het kun­ta­päät­tä­ji­nä Sal­las­sa

Laestadiolaisten seuroista tutun joomiehen tehtävänä oli istua sananselittäjän vieressä ja myötäillä hänen puheitaan sanomalla sopivissa paikoissa ”näin on kirjoitettu”, ”näin puhuu Herra” tai ”oikein kuuluu veli todistavan”. Sallan päätöksenteko toimii siten, että jos esittelijä ei saa tahtoaan läpi lautakunnassa, kunnanjohtaja vie asian kunnanhallitukseen, jolloin asiassa saadaan varmasti virkakuntaa miellyttävä päätös.

Täten lautakunnat ovat täysin tarpeettomia lakisääteistä tarkastuslautakuntaa lukuunottamatta. Lautakuntien kokouksissa hukataan jäsenten aikaa ja kuntalaisten rahoja.

Kunnanhallituksen kokouksissa käy äärimmäisen harvoin, että kunnanjohtajan esitys ei tule päätökseksi. Voitaisiin siirtyä menettelyyn, että kunnanhallituksen jäsenille annetaan 2-3 päivää aikaa tutustua esityslistaan ja ilmoittaa puhelimitse, jos he ovat eri mieltä kunnanjohtajan esityksestä jonkin pykälän kohdalla. Kokous pidettäisiin vain, kun esityksestä poikkeavista mielipiteistä on ilmoitettu etukäteen.

Kunnanhallituksen joomiehet saavat kokouspalkkiot.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi