Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Et voi tietää, mil­lai­nen toisen tarina ko­ko­nai­suu­des­saan on

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Jat­ku­van kas­va­tuk­sen harha

Viime vuodet metsäkeskustelussa on niin sanottu jatkuva kasvatus ollut pinnalla. Kyseessä on yhdistelmä erilaisia hakkuumuotoja pienistä avohakkuista erilaisiin harvennuksiin. Ei siis oma hakkuutapansa. Seppo Aikion mukaan (LK 29.1.) ”maamme parhaat asiantuntijat” olisivat tutkimuksissaan osoittaneet sen taloudellisesti kannattavimmaksi ja luonnon kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi. Tämä on se tekijä, joka saa metsäasiantuntijoiden niskavillat pystyyn.

Ensinnäkään metsäntutkimus ei tällaista osoita, eikä aiheesta ole riittävästi tutkimustietoa tai kokemusta. Onhan kyseessä verrattain uusi metsänkäsittelytapa. Metsät ovat monimuotoinen ekosysteemi, jossa on äärettömän monenlaisia metsiä. Kokemukseni jatkuvan kasvatuksen suunnittelusta (Innofor Oy, Metsähallitus) opetti, että jatkuva kasvatus voi olla hyvä vaihtoehto. Mutta vain, jos sille on edellytykset olemassa. Harvassa paikassa on.

Metsäasiantuntijat kaikissa organisaatioissa tuntevat myös jatkuvan kasvatuksen. Koska käsittelyistä päättää metsänomistaja, heidän velvollisuutensa on avoimesti kertoa erilaisista vaihtoehdoista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.